Megbízható napelem alkatrészek

A nagy egész múködőképességét a megbízható ás kiváló minőségű alkatrészek határozzák meg. Ezek beszerzésére kell törekedni.

Törekedjünk a legjobb alkatrészeket beszerzésére!

A napelem piacon megtalálhatóak a kiváló, a kevésbé jó és a kifejezetten nem jó termékek is, de minden esetben arra kell törekednünk, hogy azok megbízhatóak legyenek. Többnyire eladni akarnak, és sok az ígéret is , így nem könnyű a választás. Az igazán megbízható napelemes cégek nevesebb gyártók termékeit építik be, amelyeknek legalább 10-15 éves makulátlan múltjuk van. 

A világon mára a második legnagyobb gyártója  a Canadian Solar napelem gyártó, amelyet 2001-ben alapították Kanadában. A Fronius osztrák inverter gyártó. A Fronius a leányvállalatain keresztül ma 30 országban van jelen. Mára a világ vezető hegesztőgép gyártója és egyik legjelentősebb inverter gyártója lett. 

A Solaredge német-izraeli inverter gyártó, mely egy egyedülálló szabadalommal a hagyományos napelemes rendszerekhez képest jellemzően 5-25% energiahozam növekedést tud elérni árnyékos tetők esetén. A napelemes cégeknek az a céljuk, hogy akár 15 év múlva is elégedett legyen az ügyfelük. 

A megbízható SHARP rendszer

A SHARP világmárka az évtizedek során olyannyira sikerült továbbfejlesztenie a technológiáját, hogy mára már a műholdas rendszerek területén is az élen jár.  

Minőségbiztosítása rendszere is jelentős, alkatrészei alapos vizsgáláson esnek át, mérési jegyzőkönyvekkel bizonyítva a minőséget. A SHARP márka így egyértelmű garancia arra, hogy amelyik napelemes cég ezt a napelemrendszert és alkatrészeket használja, az magas színvonalat fog eredményezni számunkra.

Bár a  SHARP 260 W csúcsteljesítményre garantálja a napelemeit, de a gyakorlatban akár 270 W teljesítményre is képesek. 

Az a gyártó, amely ilyen magas szinten működik, bátran vállalhatja, és a SHARP vállalja is, hogy 25 év garanciát ad a termékeire. Fontos tudni, hogy ez a 25 év nem azt jelenti, hogy azt követően a napelem nem működik, hanem mindössze azt, hogy 25 év elteltével nem a legmagasabb, 100%-os szinten, hanem "csupán" 80 %-osan teljesít majd a napelemünk. Ezt követően biztosan, de nagyon lassan csökken majd a hatásfoka.

  • Aliquam malesuada magna sed justo.
  • Mauris vitae congue sapien, sit.
  • Donec a mauris porta, vulputate.

SMA inverterek

Az alkatrészek, inverterek terén is fontos, hogy a lehető legmagasabb szintűek legyenek a piacon. Az SMA inverterekről még a kritikusok is elismerően nyilatkoznak. Itt is az egyik legfontosabb bizonyíték a minőségre a garancia. Az első 5 évben meghibásodott invertereket a gyártó nem megjavítja, hanem egyszerűen lecseréli újra. További előnye ennek a cégnek, hgy a 10 évre szóló garanciát 15 évre meghosszabíthatjuk.

A 15 év alatt teljesen hibátlan működést garantál a cég, ám ezt követően sem kell cserélni az eszközt, az élettartama további évekre is biztosított. A variasztor nevű alkatrész élettartamához kötődik a garancia, amelyet egyelőre nem tudnak tartósabbá tenni.

A variasztornak az a feladta, hogy a légköri energiacsúcsok, mint pl. a villámcsapás, megvédje az ivertert, általa pedig a teljes napelem rendszert. A 15 éves garancia lejárta után tehát nincs szükség a teljes inverter lecserélésére, elég, ha a kb.15 ezer Ft körüli áron megvásárolható alkatrészt beszerezzük és kicseréljük. Ám az sem biztos, hogy erre szükség lesz.

A németek saválló tartószerkezete

A tartószerkezet minőségének is a teljes rendszer minőségéhez kell alkalmazkodnia, így számunkra itt is fontos a legprofesszionálisabb gyártók eszközeinek használata. Olyan kiváló minőségű anyagokkal kell dolgoznia a napelemes cégnek, amelyek savállóak, nem korrodálódóak, ellenállnak az időjárás viszontagságainak, és így több évtizeden át megtartják a napelemeinket.

Felmerül a kérdés, hogy vajon megfelelő-e a tetőszerkezetünk arra, hogy rögzíthető legyen rá a tartószerkezet. Egy megbízható cégnek szinte minden burkolatra, minden felületre és tetőszerkezetre van megfelelően rögzíthető tartószerkezete.