Napelemes rendszerek tervezése

Mivel kezdődik a napelem tervezés? Hogyan néz ki a munkafolyamat? Mennyi idő telik el a tervezéstől a megvalósításig? Mi mindenre választ adunk Önnek!

A napelem modul egy olyan eszköz, amely a nap sugárzási energiáját elektromos árammá alakítja át. Az elemek működésének elvi alapja az, hogy napsugárzás hatására a napelem celláinak p és n típusú félvezető rétegei között elektronáramlás indul meg. Az elektronok áramlása pedig egyet jelent a villamos árammal. Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy a cellák nem csak napsugárzás hatására képesek áramot termelni, hanem arra bármilyen eredetű adott hullámhosszú fény is alkalmas! 

A napelemes rendszernek, mint környezetbarát technológián felül a legnagyobb előnye a zajtalan működésben és az alacsony üzemeltetési költségben rejlik. A Nap egy óra alatt annyi energiát sugároz a Földre, mint amennyi a bolygónk egy egész éves energiaszükséglete! A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer egy olyan környezettudatos megoldás, ami csökkenti a felesleges széndioxid kibocsátást és a többi fosszilis energia felhasználását. Más befektetésekhez képest, a napelem rendszer előnyei már az első naptól fogva élvezhetők.

A napelem rendszerek tervezésekor elengedhetetlen az előzetes helyszíni felmérés. Ezt nem lehet annyival elintézni, hogy csinálunk egy képet a tetőről. Ehhez egy profi szakember pontos méréseire van szükség, aki tudja, hogy a tetőn mit figyeljenek meg. Az első ilyen a tető tájolása, Magyarországon a délkelet és a délnyugat közti tájolás az ideális, hisz így érheti a legtöbb napfény a napelemeket az évszakok változásait is figyelembe véve. Ezek mellett fel kell mérni, hogy valóban elég napfény éri-e majd a tetőn a napelemet, és nem árnyékolja-e majd be őket semmi. 

Ez azért nagyon fontos, mert a napelem modulokra vetett árnyék annak a körnek az áramtermelését akár 20-50%-ban is visszavetheti. A napelemes cég szakembere meghatározza a tető dőlésszögét, ami szintén fontos a napelemek telepítése szempontjából, és meggyőződik, hogy a tető statikai szempontból megfelelő a napelem rendszer telepítéséhez, tehát, hogy elbírja-e a napelem rendszert. Felméri a ház villamos rendszerének állapotát, a villanyóra helyét, a bekötési pontokat, és önnel közösen meghatározzák az inverter lehetséges helyét.

Napelemes rendszer vázlatrajza
Napelemes rendszer látványterve

Ezeknek az adatoknak tudatában a felmérés végző szakemberek ki tudják számolni az önnek szükséges napelem rendszer méretét, meg tudják határozni a beépítendő anyagok pontos mennyiségét, hogy milyen napelemes tartószerkezetre van szükség, és hogy mennyi szolár kábel szükséges a napelem rendszer kivitelezése során. Így egy olyan árajánlatot tudnak adni, amelyet az ön ingatlanjára szabnak. Tehát láthatjuk, hogy a napelem rendszerek tervezése a helyszíni felmérés nélkül lehetetlen. 

Egyes napelemes cégeknél ez a lépé teljesen ingyenes, hiszen enélkül el se tudják kezdeni a  rendszere megtervezését. A pontos adatok nélkül még árajánlatot se tudnak összeállítani. A napelem rendszerink csatlakozási tervdokumentációját villamos mérnök szakember készíti el, amelynek díja a napelemes cégeknél általában benne foglaltatik a napelemes rendszer kivitelezéseink árában.