Napelemes fűtés

Ha az áram ellátásunkról gondoskodik a napelem, akkor miért ne gondoskodhatna a fűtésről is? Szerencsére ma már sok lehetőségünk van arra, hogy árammal fűtsünk.

A napelemes rendszerünk által megtermelt áramot az energiaszolgáltató rendszerébe tápláljuk be, és onnan vesszük vissza, amikor a napelemes rendszerünk nem termel. 

Ha a napelemes rendszerünk többet termel, mint amennyit a háztartásunk felhasznál akkor azt a szolgáltató megvásárolja tőlünk, azonban a többlet áramot akár fűtés-rásegítésre is felhasználhatjuk. A napelemes rendszerünket már az elejétől kezdve tervezhetjük úgy, hogy nem csak a most meglévő áramszámlánktól szabadulunk meg, hanem a fűtésszámlánkat is ki szeretnénk váltani.

Ekkor a napelemes rendszerét úgy kell megterveztetni, hogy a fűtéshez szükséges plusz energiát is megtermelje az ön háztartási kiserőműve. Ezzel az ön napelemes rendszere gyorsabban térül meg és a fűtésszámlától is megszabadult. Nézzük meg, hogy milyen megoldások vannak!

Napelemes fűtés klímával

A mai modern klíma berendezésekkel nem csak hűteni, hanem fűteni is lehet. Nagy előnyük, hogy a fűtés nem jár szennyezőanyagok (pl. füst) kibocsátásával és különleges, előre kiépített épületelemek (pl. kémény) vagy más kiegészítőkre sincs szükség.

Inverteres klíma

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyivel drágább a fűtés klímával, mint a hagyományos módszerekkel, hiszen a köztudatban az él, hogy az elektromos fűtőberendezések üzemeltetése a legdrágább. Ez így is van, de csak akkor, ha régebbi berendezésekről beszélünk. A modern és minőségi téren kifogástalan új klíma készülékek gazdaságos fűtésre is képesek. Főleg az inverteres klíma megoldások. A klíma berendezés a nyári kánikula miatt már sok helyen fel van szerelve. 

Érdemes már ilyenkor előre gondolkodni, és olyan modellt választani, amely magas minőségi megoldást kínál a fűtésre is.

Klímafűtés

Az inverteres klíma szinte sosem dolgozik 100%-on, így nem kell attól félni, hogy nem bírja el a hálózat. Előnyük továbbá, hogy ahogy halad az idő, úgy egyre olcsóbbak, és egyre több funkcióval látják el őket. Hátránya közé lehet sorolni, hogy egy nagyobb lakásba, például 80-100 négyzetméter fölött, már nem elég egy darab klíma. Több készüléket kell behelyezni a lakásba, ami nyilvánvalóan rendkívül költséges. Viszont egy átlag, másfél, kétszobás lakáshoz bőven elég egy darab készülék is.

Kinek ajánlott? Ha szétnézünk egy lakótelepen, akkor láthatjuk, hogy rengeteg lakásban van klíma: nem véletlenül. Egy panellakás rendkívül hamar fel tud melegedni, főleg az ötödik emelettől felfelé. Ott szinte muszáj a klíma, a nyarak legnagyobb melegében az alvás is nagyon nehéz. Minden olyan lakásban javallott, ahol nyáron rendkívül meleg van – legyen ez panellakás, kertes ház. Javasolt még irodákba, üzletekbe is beszerelni, ahol emberek dolgoznak naponta 8 órákat, és fontos, hogy kellemes legyen a komfortérzetük.

Mivel a mai klímák már a hűtés mellett fűteni is tudnak, ezért ez is ajánlott. A fűtés funkció rendkívül kiváló olyan lakásokban is, ahol például távfűtés van. Sok helyen, fix dátumon kapcsolják be a fűtést, így ha előtte hidegebb van, az ember nem tud mit tenni. Régebben sokan ekkor olajradiátorokat, hősugárzókat használtak. Ma már ez nem gazdaságos, sokkal olcsóbb egy fűtő-hűtő klímát felszerelni, és amikor szükséges fűteni vele. Rendkívül hamar feltudja fűteni a lakást, mivel a meleg levegőt lefelé fújja, így egyből megérezzük a kellemes meleget. 

A képen az infra panel a tükörbe van építve.

Infra fűtés napelemmel

Az elektromos fűtés legnagyobb előnye, hogy kimondottan jól és könnyedén szabályozható, gyorsan reagál a megváltozott igényekre és beállításokra. Továbbá az elektromos fűtések esetében nincsenek rejtett hőveszteségek, mint pl. a kémény, a bizonytalanul változó kazánhatásfok, stb. 

Ráadásul elektromos fűtőpanelek nem igényelnek karbantartást, így nem kell még arra is költenie. Az elektromos fűtés pontosan mérhető, a villanyórán mért villamos fogyasztás általában 99% közeli mértékben, ténylegesen hőenergiában jelenik meg az otthonában. Ha pedig valami okból nem lenne gáz, attól még villany van, és tud fűteni. Amennyiben még villany sincs, akkor a modernebb elektromos gázfűtők sem működnek.

Az infrapanelben elektromágneses sugárzás jön létre, a lakótér felé irányítva, így elektro-szmogban szegény, nagy hatásfokú hősugárzót kapunk, amelynek köszönhetően lakásunk érezhetően komfortosabb lesz.

Az infrapanel egyik legáltalánosabb megjelenési formája, amikor a plafonra van felszerelve. A plafonon egy nagyjából 20 milliméter vastagságú panel helyezkedik el, amelynek a frontja – előlapja – a sugárzó felület. Minél nagyobb egy ilyen panel annál hatékonyabb, annál nagyobb teljesítményre képes. Az infrapanelekben, úgy, mint minden más infrafűtési eszközben is, elektromágneses sugárzás jön létre, mindenféleképpen a lakótér felé irányítva. Ez a megoldás elektro-szmogban rendkívül szegény, de nagy hatású hőadó, amelynek hatására kellemes meleget fogunk érezni. Az infrapaneleket tanácsos mindig a plafonra felhelyezni, mivel itt tudnak a leghatékonyabban működni, illetve itt nem foglalják a helyet. Egy radiátor miatt lehet, hogy nem tudjuk kedvenc bútorunkat oda tolni, ahova szeretnénk, de ez az infrapanelnél sosem fog előfordulni.

Veszteségmentes napelemes fűtés

Az infrapanelek hatása azért kiemelkedően jó, mert az elektromos áram veszteségmentesen alakul át hővé. Nincs hőközvetítő folyadék (például víz vagy olaj). Más fűtésrendszereknél, mint például egy kazán, előfordulhat, hogy sosem használja fel 100%-osan az energiát, így rengeteg energia vész el. Ez csak pénz- és időkidobás, mivel egy kazánnal sűrűn foglalkozni kell. Ahogyan más rendszereknél is, mindenféleképpen ki kell kérni a szakértők segítségét.

Szinte bárkinek ajánlott. Nagyon ajánlott olyan embereknek, akik például sokat költöznek. Az infrapanel, mivel olcsó, ezért mindig nagyon jó fűtési módszer, és rendkívül könnyű leszerelni. Szinte csak „le kell kapni”, és tovább is lehet vele menni a következő lakásba, ahova szintén fel lehet szerelni könnyedén. Ajánlott további különböző cégeknek, ahol a földszinten, sötét, és hideg helyen van a recepciójuk. A dolgozóknak is jobb a közérzetük, ha kellemes meleg érzetben dolgozhatnak, ha komfortosan érzik magukat, és az ügyfelek számára is jó, ha egy jó helyre térnek be. Azok számára nem javasolt, akik a 3 méter feletti belmagasságú lakásokban élnek. Itt túl nagy a magasság, ezt egy infrapanel nem tudja áthidalni. Ezen kívül bárkinek jó lehet, egyedülállóknak, pároknak, családoknak, lakásba, házba.

Napelemes fűtés Norvég NOBO panellel

Olcsó, jó, és szinte észrevehetetlen? Ha fűtésről van szó, akkor csakis a NOBO! Tökéletesen rásimul a falra, észre sem lehet venni, és felfűt bármekkora lakást.

A NOBO egy norvég márka, akik a saját fejlesztésű fűtő paneljeiket gyártják, és forgalmazzák. A NOBO panelek egy új perspektívát mutatnak a magyar fűtésrendszereknek, mivel teljesen más elven működnek ezek a panelek. A norvég NOBO az egyik legnagyobb elektromos árammal működő fűtőberendezéseket áruló vállalat Európában. Európa szerte nagy sikerük van, mivel a panelek letisztultsága, egyszerűsége, és eleganciája szinte mindenkit lenyűgöz. Az ő nevükhöz köthető a SAFIR üveg-fűtőpanel is, amely egy bámulatos újdonság volt a fűtésrendszerek terén.

A NOBO panelek népszerűsége többnyire annak köszönhető, hogy rendkívül kedvező az áruk. Maguk a készülékek, a beszerelés, és a fenntartás költsége is rendkívül kedvező, mondhatni lekörözi a többi fűtésrendszert. Képesek ellátni egy kis garzonlakást is, de akár egy többszintes, több generációs nagy családi házat is. A speciális technológiájuknak köszönhetően alacsony energiafogyasztással képesek működni, így a többi elektromos áramot használó rendszer mellett rendkívül gazdaságosnak számítanak. 

Alacsony áruk miatt különösen keresettek. A termékek sem drágák, és ezt is csak egyszer kell kifizetni, úgy ahogy a beszerelést is. Egyszer kell rá egy nagyobb összeget költeni, utána már csak élvezni kell a NOBO panelek előnyeit. A fenntarthatósága rendkívül költséghatékony, mivel alacsony energia szinten működik, ezért nem fogyaszt sok áramot, így a villanyszámlán sem lesz hatalmas összeg. Egy gázfűtés esetén a gáz ára kiszámíthatatlanul változhat, addig az áram ára nem valószínű, hogy drasztikusan fog változni.

Az alacsony energia használat mellett fontos megemlíteni, hogy a termosztátnak köszönhetően pontosan betudjuk állítani a hőfokot. Ez azt jelenti, hogy nincs felesleges energiafelvétel, az energia sosem vész kárba, nem fizetik feleslegesen. Sok más fűtésrendszernél megesik, hogy rengeteg energia kárba megy (például egy kazánnál), amiért ugyanúgy pénzt kell kifizetni, mintha csak felhasználtuk volna.

A norvégokról elmondható, hogy számukra fontos a fenntarthatóság, és a környezetvédelem. Rengeteg újításuk, rengeteg cégük, rengeteg új ötletüknek az egyik alap gondolata az, hogy legyen környezet barát. Mivel a NOBO panelek alacsony energiaszinten működnek, így már el is mondhatjuk róluk, hogy környezet tudatosok, mivel nem használnak fel felesleges energiát. Csak és kizárólag annyi áramot fogyaszt, amennyire szüksége van, így nem történik meg olyan, hogy feleslegesen sok áramot fel vesz magának, amit aztán nem használ el.

A gyártó követi a modern technológiákat, így fontosnak tartják, hogy ne csak a termosztátról legyen vezérelhető, hanem akár mobilról, tabletről, vagy laptopról. Internet alapú távvezérléssel bárhonnan a világból lehet irányítani a paneleket. Ez azért hasznos, mert így be tudjuk építeni a napi rutinunkba, hozzá tudjuk igazítani az életvitelünkhöz, úgy, hogy például nem fűtünk a lakásban egész nap, de miután végzünk a munkahelyünkön bekapcsoljuk, így mire hazaérünk kellemes meleg fog minket fogadni. 

A panelben megtalálható egy különleges kerámia fűtőbetét, amely soha nem izzik, ezért nem kell attól aggódni, hogy le kell majd cserélni a fűtőbetétet, ha elhasználódik. A fűtőbetét körül alumíniumbordák vannak, így eredményesebb hőátadás érhető el vele. Működése közben nem ad ki hangot, nem kattog, nem zörög, nem szuszog, nem zúg. Teljesen csöndes.

A NOBO panel azon az egyszerű gondolatmeneten alapul, hogy alulról a nyílásokon a beérkező hideg levegőt a fűtőbetét felmelegíti, majd a frontlapon található kivezető rácson keresztül felemelkedik. A fizika törvényei szerint működik, a készülék csak áramoltatja a meleget, nem fújja, nincs benne semmilyen fújásra alkalmas eszköz. Képes egy egész szoba légterét felmelegíteni. A panelokat célszerű alacsonyan, a padlószinttől 10 centiméterre felhelyezni.

Megéri? Abszolút. Kedvező az áruk, alacsony a beruházási költség, legyen szó akár egy pici lakásról, vagy több szintes, nagy családi rezidenciáról. Mivel nincs szükség hozzá semmilyen tüzelőanyagra, így könnyedén versenybe kel bármilyen fűtési rendszerrel. A fűtőpanelben nincs semmilyen hőközvetítő közeg (olaj, víz), vagy bármilyen motor. Pont ezért tud ennyire energiatakarékosan működni. A fizika törvényét használja, miszerint a meleg levegő feláramlik, a hideg pedig le. A termosztáton rendkívül sok mindent lehet beállítani, így megkönnyíti az életünket.

Kinek ajánlják? Mindenkinek. Nincs olyan célcsoport, akiket ne tudna megcélozni ez a fűtési forma. Minden benne van, ami kell: olcsó, jó, praktikus. A NOBO panelekre egyes forgalmazók rendkívüli garanciát is adnak. Minden termékre 5 év, és 10 év a fűtőbetétekre. Bárki, aki gondolkozik egy új fűtésirendszeren, jó ha végig gondolja a NOBO panelok lehetőségét, hiszen rendkívül gazdaságosak. 

Napelemes fűtés elektromos kazánnal

Az elektromos kazán egy olyan kazán, mint a többi, csak nem gázzal, vagy fával működik, hanem árammal. Az elektromos kazánok elektromos energiát felhasználva látják el feladatukat: fűtik a lakást, és melegvizet állítanak elő. Ezek a kazánok akár megújuló energiaforrások által termelt árammal is működhetnek, ami rendkívül költséghatékonnyá teszi a berendezést, így különösen ajánlott napelem rendszerrel rendelkező családi házak számára. A kazánban a fűtőpatronok szolgáltatják a hőt, és ezek adják át a víznek, ami a hőközvetítő. A szivattyú szállítja a vizet a kazántól a radiátorhoz, padlófűtéshez. A kazánok több fokozattal készülnek, 1 és 2 kW-os teljesítmény lépcsőkben való folyamatos modulálására is képesek.

Az elektromos kazán teljesen korszerű, kényelmes, mivel nem igényel fűtőanyagot, automatikusan működik. A szobatermosztáttal könnyen lehet szabályozni a hőmérsékletet az egész lakásban. Nem kell foglalkozni a légtelenítéssel, mivel a készülék „megoldja magának”. Nem szükséges kéményt kiépíteni, mivel nem úgy működik, mint a hagyományos kazánok. Tökéletes választás kis helyekre, olyan helyekre, ahol nem megoldható a vezetékes gáz. 

Az elektromos kazánoknál természetesen nincs szükség gázra. Nem kell aggódni a gázszivárgás miatt, és amiatt sem kell, hogy a gáz ára bármikor emelkedhet. Használat során nem keletkezik égéstermék, nincs szükség elvezető csövekre, amik kivezetnék az égésterméket. Használata teljesen biztonságos, és csendesen működik. Ez azért lényeges, mert az elektromos kazánokat a lakásban helyezzük el, így nem lenne szerencsés, ha egy zúgó, durrogó, hangoskodó készülék lenne a hálószobánk mellett.

Ha kis lakása van valakinek, vagy nyaralója van, esetleg fűtéskiegészítésben gondolkozik, annak jó választás lehet az elektromos kazán. Olcsó a fentarthatósága, maga a készülék és a beszerelés is kedvező. Egy gázkazán csere esetén a kéményt is ki kell cseréltetni, így a végösszeg akár 1 000 000 forint is lehet. Miközben egy elektromos kazán – aminek nincs szüksége keményre – 200-300 000 forint körül mozog. 

Nem drágább az elektromos fűtés

Sokan távol tartják magukat ettől a fűtési módszertől, mivel mindenkiben az a kép él, hogy az árammal való fűtés drága. Ez valóban igaz – volt. Pár évtizede tényleg drágább volt elektromos berendezéssel fűteni, mintsem fával, vagy gázzal, ám ma már ez koránt sincs így. Az elmúlt évtizedek alatt sokat fejlődött a technológia, sokat változtattak a termékeken, a modern technikai újításoknak köszönhetően elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem magasabbak a költségei, mint egy gázkazánénak. Ha a használója megújuló energiaforrásokat is (vagy kizárólag) használ, akkor nagyon minimális a költség. Ezt nem lehet elérni a hagyományos módokon.

Azért is megéri az elektromos kazán beszerelése, mert a jelenlegi, hagyományos fűtési rendszerek nagyon könnyen átállíthatóak elektromos fűtésre, így nem kell félni, hogy sok lenne az átépítési munkálat. További napelemes rendszerekhez is gond nélkül csatlakoztathatóak. 

Elektromos kazán előnyei

Előnye, hogy nincs szükség számára külön helyiségnek. Régen külön helyiséget kellett fentartani egy kazánnak, ma már ez nincs így. Egyszerűen beszerelhető bárhova a házon belül. A kazán zaj szintje nagyon alacsony, így nem kell attól félni, hogy éjszakánként a rendszer zaját kell hallgatni. Szabályozása rendkívül egyszerű, és érthető, ráadásul egy esetleges áramszünet után automatikusan újraindul.

Nem kell tüzelőanyagokat vásárolni, és azokat otthon elszállásolni. Az elektromos áram mindig helyben van. A készülék beépítése során nem kell kéményseprőt hívni, aki szakvéleményt ír, és engedélyek után sem kell járni. Nincs évenkénti vizsgálat. Minimális karbantartási igénye van. Nincsenek előírva kötelező vizsgálatok, nem kötelező karbantartani. Nem keletkezik semmilyen égéstermék, így nincs szükség az égéstermék elvezetésének, és a környezetet sem szennyezi. Hátránya, hogy mivel árammal működik, ezért függőség van a hálózattól, és a szolgáltatótól, illetve az áram az egyik legdrágább energiaforrás. 

Napelemes fűtés - Elektromos kazán választása

Hogyan válasszunk elektromos kazánt? Először tisztázni kell, hogy mi az igény. Önálló hőtermelő, fűtésrásegítő, illetve, hogy szeretnénk-e, hogy meleg vizet is készítsen. Továbbá meg kell vizsgálnunk azt is, hogy a területnek, helyiségnek milyen a hőigénye, valamint azt is, hogy a fűtendő helyiség mennyire van szigetelve. Egy régi, faablakos, vékony falú helyiség hamarabb kihűl, mint egy teljesen felújított helyiség. Ha már megvannak a radiátorok, vagy a padlófűtés, akkor meg kell vizsgálni, hogy mennyi az összteljesítmény. Így tudjuk kikalkulálni a jövendőbeli készülékünk teljesítményét, ezáltal a típusát is meghatározhatjuk.

Fontos megemlíteni még a terhelhetőséget. Azt szokták javasolni, hogy a készülék maximum teljesítményének kb. 70-75%-át tegye ki. Ezt mindenképp érdemes betartani, főleg azért, mert teljesítmény-különbségeknél nincs nagy árrés. 

Leginkább kis lakásokban javasolt, vagy nyaralókba. Esetleg még olyan helyen is jó, ahol kicsi a tér, például egy üzletben. A nyaralókba azért jó, mert azokat csak időszakosan fűtjük fel, így bőven elég oda egy elektromos kazán. Ajánlott még olyan építményekbe, ahol kiegészítő fűtésként kívánjuk használni, például szilárd tüzelőanyaggal fűtünk, és ezt használjuk kiegészítésnek. Akkor is kiváló választás, ha nincsen rá nagy keret, és egy olcsóbb, de használható megoldást szeretnénk lakásunk fűtésére. A kínálat rendkívül széles, az árak változatosak így mindenki megtalálja azt a terméket, amelyet szeretne. Előzetesen mindenféleképpen konzultálni kell szakemberekkel, hogy ők a megfelelő terméket ajánlják.