Mennyibe kerül a napelemes fűtés?

Sokakban él még az a gondolat, hogy az elektromos fűtés drága, és magas a fogyasztása, de ez ma már nem igaz. A mai korszerű eszközök energiatakarékosak, és nem drága a használatuk.

A napelem modulok a Nap fényét alakítják át elektromos árammá. A napenergia szinte kimeríthetetlen energiaforrás, a megújuló energiaforrások közül a legtisztább. Az ingatlanukra telepített napelemes rendszerünkkel minden káros anyag kibocsátása nélkül termelünk áramot, és nincs por és zajszennyezettség. A napelemes rendszer elemei újrahasznosíthatóak, tehát ezzel se terheljük környezetünket. 

A napelemek által termelt áramot az inverter alakítja át váltóárammá, amit az energiaszolgáltató hálózatába táplálunk be. Ezután ezt az áramot arra használjuk fel a háztartásunkban, amire szeretnénk, felhasználhatjuk akár a házunk fűtésére is, az elektromos fűtésre is többféle lehetőség van. Felmerülhet a kérdés, hogy mennyibe kerül, ha a napelemek segítségével fűtünk?

Sokakban él még az, hogy az elektromos fűtés drága, és sokat fogyasztanak, de ez mára nem igaz, a mai korszerű eszközök energiatakarékosak, így nem drága a használatuk.

Jó megoldás a korszerű inveterek klímák, amelyek már egyébként is fel vannak szerelve sok helyre a nyári hőség miatt. 

Inverteres klíma

Felhasználhatjuk a napelemek által termelt áramot a klímával való fűtésre. Előnye, hogy azonnali hőérzetet ad, és könnyen beállítható a kívánt hőfok.

Az elektromos fűtés kiépítése jóval kevesebbe kerül,mint egy gáz vagy központi fűtéses rendszer kiépítése, azonban az is tény, hogy sajnos az elektromos fűtés működtetése drágább, mint a gáz vagy tűzifás fűtés. Ha azonban a napelemes rendszerünk mérete megengedi, akkor a többlet áram miatt az elektromos fűtés nem von plusz kiadásokat maga után, és elmondhatjuk, hogy ingyen fűtünk. 

Az elektromos fűtések esetében az áramfogyasztás pontosan megegyezik a leadott hőenergiával, tehát a hatásfok 100%. Az elektromos fogyasztásmérő-óra mindig a leadott energiát méri, így pontosan annyit fogunk fizetni, amennyit fűtünk.

Az elektromos fűtésre sok megoldás van, használhatunk akár infrapanelekat is.

Inverteres klímával fűtött lakás
Infrapanelek a mennyezeten

Infrapanelek a mennyezeten 

Az infrapanelben elektromágneses sugárzás jön létre, a lakótér felé irányítva, így nagy hatásfokú hősugárzót kapunk, amelynek köszönhetően lakásunk érezhetően komfortosabb lesz.

Az infrapaneleket gyakorlatilag bárhol lehet használni: bel- és kültéren egyaránt. Használhatunk hőtárolós kályhát. A hőtárolós kályhában egy elektromos fűtőszál melegíti fel a hőmennyiség eltárolására szolgáló samott-téglákat. Jó megoldás az elektromos konvektor használata is.

Az elektromos konvektor és a fűtőpanel is elektromos fűtőszállal működik, de a hőtárolós kályhával szemben nincs bennük hőtároló tömeg, tehát csak akkor melegítenek, ha áram alatt vannak. Kényelmes megoldás az elektromos padlófűtés. Közvetlen elektromos padlófűtés esetén a padlóburkolatot felmelegíti egy beépített fűtőbetét, és a hőteljesítmény innen továbbítódik a helyiségbe, jellemzően sugárzás útján. Ha a fűtőszálakat aljzatbetonba helyezik el, vagy más nagyobb fajsúlyú (tömegű) anyagba, akkor hőtárolós megoldásról beszélünk. Láthatjuk, hogy a napelemek által megtermelt áramot sokféle képen használhatjuk fel a házunk, ingatlanunk fűtésére.