Napelemes autóbeálló

A napelemet nem csak az otthonunk tetejére szereltethetjük fel, hanem a garázsunkra vagy autóbeállónkra is, így akár az elektromos autónkat is tudjuk tölteni.

Ha a házunkra nem lehetett napelem rendszert telepíteni, a tető tagoltsága, árnyékoltsága vagy a tető nem ideális tájolása miatt, akkor a garázs tetejére, vagy a kocsi beállóra is kerülhet napelemes rendszer. Sok esetben teljesen elegendő, hogyha a garázstetőre építjük, mivel nincs szükség túl sok elemre, így kényelmesen el tud férni az autóbeálló tetején is.

Napelemes autóbeálló tervezése

Természetesen olyan eset is van, amikor valakinek nincs garázsa vagy kocsibeállója, ám úgy dönt, hogy szeretne építtetni egyet. Ebben az esetben érdemes napelemmel együtt létrehozni az autóbeállót. Különösen akkor ideális ez a választás, hogy ha az adott személynek elektromos autója van, mert így végülis ingyen tudja tölteni az autóját minden egyes nap! 

 A napelemes autóbeállók különösen ideálisak akkor, ha elektromos autóval rendelkezünk, hisz így a napelem moduljaink által megtermelt áramot az elektromos autónk „tankolására”, töltésére is használhatjuk. A nap erejével ingyen tölthetjük autónkat, így valóban büszkén mondhatjuk azt, hogy mi tényleg felelősségteljes, modern gondolkodású környezetvédők vagyunk.

Szükség van engedélyre?

A napelemes autóbeállónál sok esetben nincs szükség építési engedélyre, így az engedély igénylést, és a várakozást nemes egyszerűséggel megúszhatjuk. A napelemes autóbeállók sok esetben egy egyszerű fém tartóvázból és napelemekből állnak. Bár elég puritánnak hangzik, azért meg kell jegyezni, hogy a funkcióját tökéletesen ellátja.

Óvja az autót a környezeti viszontagságoktól, nagyobb, mint az autó, így kényelmesen ki-, és be lehet szállni.

Nem utolsósorban ingyen tölthetjük fel minden este az elektromos autónkat. 

Napelemes autóbeálló
Napelemes autóbeálló

A napelemes autóbeállók kivitelezése történhet az időjárásnak ellenálló, direkt napelemes kocsi beállónak tervezett, savóálló alumínium tartószerkezetre, vagy készülhet fa tartószerkezetre is. Ezekre a szerkezetekre kerül az elektromos autó-töltőpont.

Az elektromos töltőállomásként használt autóbeállóban az a fantasztikus, hogy bármilyen elektromos autót tölthetünk ott. BMW, Volkswagen, Nissan, vagy akár Tesla – teljesen mindegy, hogy milyen autónk van, minden elektromos autó tölthető vele.

Napelemes autóbeálló tájolása

Természetesen a napelemes kocsi beállók tervezésénél is figyelembe kell venni a tájolást és az árnyékmentességet, hisz ez a napelemes autóbeálló áramtermelésére nagy kihatással lehet. Nem mindegy mennyi áramot termel a napelemes kocsi beállónk, és hogy a napelemes befektetésünk mennyi idő alatt térül meg. De erre könnyen választ kaphatunk, mivel minden napelemes építés előtt van egy rendkívül alapos felmérés és egy részletes tervezés, amely során minden kérdésre választ kapunk.

Napelemes autóbeállók kivitelezése

A napelemes autóbeállók kivitelezése csak a telepítés helyében különböznek a házunkra telepített napelem rendszertől, tehát a működésében nem különbözik. A napelem modulok által megtermelt egyenáramot az inverter alakítja át váltóárammá, amit az energiaszolgáltató hálózatába táplálunk be, és ha nem termel a rendszerünk, akkor onnan vesszük vissza. Ugyanúgy, ahogy a házunkra szerelt napelemmel, úgy itt is megtörténhet az, hogy többlet energiát termelünk, illetve az is, hogy egy kevésbbé napos időszakban kevesebb energiát termelünk.

Fontos az egyeztetés

Erre természetesen van már rendszer, mivel a szolgáltató a többlet áramot megveszi, és ha nekünk nincs elég megtermelt áramunkon, akkor természetesen szolgáltatja. Nyilván az az igazi profit, hogy minél többet termelünk, de ez a felmérés, és a tervezés során ki is derül, hogy nagyjából mennyi lesz a megtermelt energia, és mennyi az energia szükséglet.

Napelemes autóbeálló