Sharp polikristályos napelem

Hogy mi is az a polikristályos napelem? Mi az a SHARP? Olvassa el összefoglalónkat, ahol bemutatjuk a Sharp polikristályos napelemeket kellő részletességgel.

A napelem modulok a Nap fényéből állítanak elő elektromos áramot. A napelemes rendszerrel tiszta, környezetbarát módon termelünk áramot a háztartásunk számára, így ez lesz a jövő egyik megújuló energiaforrása. A napelem rendszerek legfontosabb eleme a napelem modul, ezekből több féle típust különböztethetünk meg. Napelemeket technológiájuk alapján két fő csoportba lehet sorolni: a kristályos és vékonyrétegű napelemek. A kristályos napelemeken belül is még megkülönböztethetünk mono és polikristályos napelemeket. És léteznek a hibrid napelemek, amelyek a kristályos és vékonyrétegű napelemek keresztezéséből jöttek létre. 

A napelemek a kristályos technológia esetén nagy tisztaságú szilícium cellákból épülnek fel, melyek sorba kötve és vízmentesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek gyártásra. A különbség a két kristályos napelem között a szilícium tömbök előállításában van, amiből a cellákat vágják. A monokristályos szilíciumot elektromos térben húzzák ki henger alakúra, és a szilícium egy tömbben dermed meg (ezért mono, azaz egy kristályos). A polikristályos cellákat öntik négyzet alapú tömbökbe, eközben a szilícium több kristályban dermed meg (innen a poli, azaz több kristályos név).

A polikristályos, valamint monokristályos cellákból álló napelemek felhasználásában, a mindennapi gyakorlatban csak igen kismértékű különbség van. A polikristályos napelemek hatásfoka kisebb, mint a monokristályos napelemeké, azonban a monokristályos napelem rendszerek kiépítése fajlagosan többe kerülhet. A hatásfok a bejövő (napenergia) és a kimenő (napelem által termelt energia) aránya. 

A Sharp 1959 óta foglalkozik a napelemek ipari felhasználásával. A környezetért érzett felelőssége teszi a Sharpot a világon vezető szereplővé a fotovoltaikus rendszerek kutatása és fejlesztése terén. A Sharp polikritályos napelemek a legjobb hatásfokkal rendelkeznek a napelem modulok piacán, amire Sharp 10 éves termék garanciát és 25 éves folyamatos teljesítmény garanciát vállal. A teljesítménynél 10 évre 90% feletti, 25 évre 80% feletti teljesítménygaranciát vállal a Sharp polkristályos napelemekre a cég. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezután a Sharp napelemek teljesítménye rohamosan esne, a legrégebbi Sharp napelemek már több mint 60 éve működnek.

Sharp polikristályos napelem
Sharp polikristályos napelem

A napelemek, különösen ki lehetnek téve a környezeti hatásoknak, ezért rendkívül ellenállónak kell lenniük. Éppen ezért a Sharp kiváló minőségű részegységeket használ a napelem gyártás során, melyek bizonyítottan helytállnak nehéz környezeti körülmények között is. Sharp polikristályos napelemek biztonsági üveggel rendelkeznek, amelyek a jégesőnek is ellenállnak. 

A Sharp napelem gyártó cég termékkínálatában különböző Sharp polikristályos modulokat kínál 270 Wp és 275 Wp között. Napelemes rendszer kivitelezéseink során sokszor használjuk a Sharp polikristályos napelemek, és ügyfeleink mind meg vannak elégedve a napelemek termelésével. A Sharp napelemei megtalálhatók otthonokban, középületekben és háztömbökben, műholdakon, világítótornyokon, a közúti forgalomban és ipari alkalmazásokban. Az alkalmazások széles köre bizonyítja, hogy a Sharp napelemek sokféle környezetben használhatók.