Napelem rendszer kivitelezés

A napelem rendszer kivitelezésének a menete több fontos részből áll, amelyet most igyekszünk részleteiben bemutatni Önnek. Olvasson tovább a részletekért!

A napenergia, a napelem rendszerek a jövő energiaforrása, a napelem modulok a Nap fényéből állítanak elő tiszta, környezetbarát energiát, zajtalanul, káros anyagok kibocsátása nélkül, amivel óvjuk, védjük környezetünket az utókor számára. A napelem rendszer évtizedekre megoldja családunk energiagondjait, egy állandó, kiszámítható biztonságot ad számunkra. 

A napelem rendszer kivitelezés egy értéknövelő beruházás, egyszeri befektetéssel szabadulunk meg az éves áramszámla fizetésének terhétől és növeljük az ingatlanunk értékét az ingatlan piacon. A napelem rendszer kivitelezéseknek sok buktatója lehet, így körültekintően válasszuk ki a napelem rendszer kivitelező céget! Ha kivitelezőt, keres ajánljuk a Hogyan válasszak kivitelezőt? részt a napelem tudnivalók írásunkat.

De nézzük meg mikre figyeljünk a napelem rendszer tervezése, kivitelezése során.

Napelem rendszer kivitelezés

A napelem rendszer kivitelezések szinte bármilyen tetőtípusra végrehajthatóak, a mai modern napelemes tartószerkezetek minden tetőtípusra kínálnak megoldást. A napelem rendszer kivitelezések előtti fontos lépés a napelemes kivitelező cégek részéről a helyszíni felmérés, ezt a  napelemes cégek általában ingyen végzik, nem számítanak fel önnek ezért külön költséget. 

A helyszíni felmérés azért fontos, mert a felmérés végző szakember ekkor állapítja meg a tető tájolását, árnyékmentességét, felméri a napelem rendszer kivitelezéskor beépítendő anyagok mennyiségét, és önnel közösen meghatározza az inverter lehetséges helyét. 

Napelem rendszer egy családi házon

Hova érdemes napelem rendszer telepíteni

A napenergiában lévő erőt az űrállomásoktól kezdve a családi házakig bárhol föl lehet használni. A napelemes rendszerünkkel a szén-dioxidmentes áramtermelés mellett döntünk, amivel a környezetünk levegőminőségét is javítjuk. A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek használatával, egyszeri befektetéssel úgy szabadulunk meg az éves áramszámlánktól, hogy még az ingatlanunk értéke is nő a napelemes rendszerünk árával. 

A napelem segítségével a napból érkező fényt alakítjuk át elektromos árammá. A napelem rendszer legfontosabb része maga a napelem modul, amelyben a félvezető képes villamos energiát biztosítani a fény hatására. A keletkező elektronok vezetékeken keresztül jutnak el az elektronikus áramátalakítóhoz, azaz az inverterhez, amelynek az a feladata, hogy a napelemből érkező egyenáramot váltóárammá. 

Az így átalakított áram már a háztartási elektromos eszközeinkben is használható, és ezt az áramot tápláljuk be az elektromos szolgáltató hálózatába, és innen vesszük vissza amikor a napelem modulok nem, vagy kevesebbet áramot termelnek. A hálózatra visszatápláló napelemes rendszereknél az elszámolás a szolgáltatóval általában éves szinten történik, amiben egy oda-vissza mérő villanyóra van segítségünkre, ha a napelem rendszerünk több áramot termelt, mint amit a háztartásunk éves szinten elfogyasztott, akkor a szolgáltató megveszi tőlünk a többlet áramot.

Napelem rendszer kivitelezés menete

Mi a napelem rendszer kivitelezésének menete? A fent említett helyszíni felmérés után a kiválasztott napelemes cég elküldi Önnek az árajánlatot, és ha ezt elfogadja, akkor elküldik a helyileg illetékes energiaszolgáltató felé az igénybejelentést. A szolgáltató küld önnek egy tájékoztatást és csatlakozási feltételeket. 

A napelemes cég villamos mérnöke elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt, amit elküld a szolgáltatónak, és ha ezt megfelelőnek találja, akkor elvégezhetjük a napelem rendszer kivitelezést. Maga a napelem rendszer kivitelezés, bármilyen hihetetlennek is tűnik, csak egy napot vesz igénybe. A kivitelezés után a napelemes cég részéről megtörténik a készre jelentés a szolgáltató felé. A következő lépésben a szolgáltató felszerel önnek egy oda-vissza mérő órát, ami alapján az elszámolás történik. 

Ezután már csak a szolgáltatóval való szerződéskötés van hátra és áramot termel a napelem rendszer.

Napelemek a háztetőn

Napelem rendszer minősége

A napelem rendszer kivitelezések során a napelemes cégek általában prémium minőségű, magas hatásfokkal rendelkező Sharp napelem modulokat használnak, amelyek a megbízható minőséget képviselik a napelem piacon, a több mint 60 éves napelem gyártói tapasztalatukkal. A japán Sharp cég az általuk gyártott napelem modulokra 10 éves termék garanciát és 25 éves folyamatos teljesítmény garanciát vállal. 

A hatásfok a bejövő (napenergia) és a kimenő (napelem által termelt energia) aránya. A Sharp napelemei magas, akár 19,8%-os hatásfokúak. A magas hatásfokú napelem modulokat tartalmazó napelem rendszer gyorsabban térül meg, mivel több áramot termel, mint az alacsony hatásfokú napelemek. 

Ezért érdemes olyan cégre bízni a napelem rendszer kivitelezésünket, amelyik megfelelő referenciákkal rendelkezik, és a napelem rendszer kivitelezései során magas minőségű és hatásfokú anyagokat épít be a napelem rendszerünkbe.

Napelemes rendszerek kivitelezése teljes körű ügyintézéssel

Olyan napelemes céget válasszunk, amelyik vállalja a napelemes rendszereknek a teljeskörű kivitelezését. A tervezéstől az átadásig ott van, és az ügyintézési feladatokat is elvégzi.

Egyre többször hallunk a hírekben a globális felmelegedés veszélyeiről, ami a rengeteg kibocsátott üvegházhatású káros anyagnak köszönhető. Az egyetlen igazi alternatíva a káros anyagok kibocsátásának visszaszorítására a megújuló energiaforrások használata, elterjedése lehet. A napenergia, a napelemes rendszerek is ilyen megújuló energiaforrás. Gondoljunk csak bele, a nap gyakorlatilag egy kimeríthetetlen energiaforrás.

Az ingatlanunkra telepített napelemes rendszerünk akár 25-30 évig gondozásmentesen termel áramot az háztartásunk számára, további ráfordítások és költségek nélkül.

Napelemes rendszerek

Napelem rendszer típusok

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszereken kívül még találkozhatunk szigetüzemű és hibrid napelemes rendszerekkel. A szigetüzemű napelemes rendszerek kivitelezése olyan helyekre ajánlott, ahol nincs kiépített áramszolgáltatás, tanyára, hétvégi házra. A szigetüzemű rendszereknél teljesen függetlenek vagyunk a szolgáltatótól, a napelem modulok által megtermelt áramot akkumulátorokban tároljuk el, amik sajnos megdrágítják az ilyen napelemes rendszerek árát. 

A hálózatra visszatápláló és a szigetüzemű napelemes rendszerek kombinálásával jönnek létre a hibrid napelemes rendszerek, amely a mindkét típus előnyeit egyesíti magában. Így a hibrid napelemes rendszereknél a gyakorlatban akkor is van áramunk, amikor a hálózatra visszatápláló napelem rendszernél nincs.

A napelemes rendszerrel, egyszeri kiadással évtizedekre megoldjuk a háztartásunk energia gondjait, mivel a mai napelem modulokra a napelem gyártók általában több évtizednyi teljesítménygaranciát vállalnak. A legrégibb napelem rendszer már több mint 60 éve működik és még mai is áramot termel. Szóval egy jól megtervezett, és minőségi beépített tartalommal rendelkező napelem rendszer egy generációkat átölelő beruházás, ami még az ingatlanunk értékét is növeli.

Napelemes rendszerek szinte bárhova telepíthetőek, a sátor tetős házaktól a lapos tetősig, és ha nincs megfelelő tetőfelület akkor a kertben felállított speciális tartószerkezetre is telepíthetünk napelemes rendszert. A napelem rendszer kivitelezések során használt, az időjárás viszontagságainak ellenálló, német Schletter napelemes tartószerkezet minden tetőtípushoz kínál megoldást. Azonban nincs két egyforma ház, így nincs két egyforma tető sem, amire ugyanúgy lehetne napelemeket felszerelni. 

Napelem rendszer kivitelezés

Ingyenes helyszíni felmérés

Különösen szükséges az alapos helyszíni felmérés, mielőtt a kivitelező cég terveket készítenének és árajánlatot adnának. A napelemes cégek a napelemes rendszerek telepítését általában ingyenes helyszíni felméréssel végzik, nem számolnak fel plusz költségeket önnek, hiszen az alapos helyszíni felmérés az ő érdekünk is. Miért fontos az alapos helyszíni felmérés?

Az ingyenes helyszíni felmérés során a felmérést végző szakember sok fontos dolgot figyel és mér meg az ön házán, ami a napelem rendszerek telepítésekor elengedhetetlen. Az egyik ilyen a tető tájolása, ebből derül ki, hogy mennyi napsugárzás érné a napelemeket. Szintén fontos kérdés az árnyékolási tényezők. Egy kémény, egy fa által a napelem modulra vetett árnyék nagyban visszaveti a napelem rendszer áramtermelését, ezáltal a rendszer megtérülését is. A szakember megméri a tető dőlésszögét, és megvizsgálja a tető szerkezetét, hogy biztos legyen abban, hogy a tető elbírja a napelem rendszert, és azért is fontos, hogy megállapítsa, milyen típusú tartószerkezet kell a napelem modulok rögzítéséhez. 

Megnézi az elektromos rendszer és a villanyórát, hogy hol lesznek a bekötési pontok, és önnel közösen meghatározzák az inverter lehetséges helyét. Ezen adatok tudatában kiszámolják a beépítendő anyagok pontos mennyiségét és így tudnak önnek pontos árajánlatot adni. A helyszíni felmérés ezért nagyon fontos.

Napelem rendszer ügyintézés

A napelemes rendszerek kivitelezésekor a dokumentáció és az ügyintézés a leghosszabb folyamat, maga a napelem rendszer felszerelés a legrövidebb. A megfelelő engedélyek beszerzése, az elbírálások, tervezések és ellenőrzések hosszú heteket ölelnek fel, míg a tartószerkezet felszerelése, a napelemek és az inverter telepítése nem tart tovább egyetlen napnál egy családi ház esetében.

A legtöbben azt szeretnék tudni, hogy a telepítés és az ügyintézés milyen gyakorlati lépésekből áll, és hogy ezek a szakaszok nagyjából mennyi időt vesznek igénybe. Hogy pontosan tudja, mire számíthat, összeállítottuk Önnek naplószerűen, hogy általában hogyan szokott ez zajlani. Fontos, hogy ez csak egy vázlat, és rengeteg általánosításon alapszik.

Minden munka eddig más volt valamiben, így a különböző munkafázisok között eltelt idő is folyamatosan változik.

Napelem rendszer ügyintézés

Mire kell figyelni a napelem telepítése során?

Az egyik legfontosabb az a tető tájolása és árnyékmentessége. Ez azért nagyon fontos a napelem rendszerek telepítésénél, mert az ideális tájolásnál több áramot termel a napelem rendszerünk, ezáltal gyorsabban is térül meg. A tető árnyékmentessége azért fontos, mert egy fa, egy villanyoszlop által a napelem modulokra vetett árnyék 20-50%-ban is visszavetheti a napelem rendszer áramtermelését. További információkat a napelem rendszer tájolása cikkünkben találhat.

Szintén fontos, hogy van-e elegendő mennyiségű tetőfelület a napelem rendszer telepítéséhez, ha nincs akkor telepíthetünk napelem rendszert a kertbe szerelt tartószerkezetre is. Ezért fontos a napelem rendszer telepítések előtt a pontos helyszíni felmérés, ahol a felméréseket végző szakember segít ezeknek a napelem rendszer telepítéséhez fontos kérdéseknek a megválaszolásában. A helyszíni felmérés után adnak pontos, személyre szabott árajánlatot.

Meddig tart egy napelem rendszer kivitelezése?

A napelem rendszerek kulcsra kész kivitelezésénél a kivitelező cég vállalja a teljes körű dokumentáció elkészítését, a rendszer megtervezését, a napelem rendszer kivitelezését és a szolgáltató felé a készre jelentést. A napelem rendszerek telepítésének első lépésre a helyszíni felmérés. Itt a felmérést végző szakember meghatározza a tető tájolását és azt, hogy a rendelkezik-e elegendő méretű tetőfelülettel ahova napelem rendszer telepíthető, ezután adnak önnek egy pontos árajánlatot.

Napelem rendszerek kulcsrakész kivitelezése

Ha ön elfogadja az árajánlatot, akkor a napelemes cég elküldi az önnek illetékes energiaszolgáltatónak az igénybejelentést, hogy háztartási méretű kiserőművet szeretne az ingatlanra telepíteni. Ez után a szolgáltató küld egy tájékoztatást a csatlakozás műszaki és gazdasági feltételeiről. Ennek átfutási ideje legfeljebb harminc napot vesz igénybe. A kivitelező cég villamos mérnöke elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt, amit elküld a szolgáltatónak. 

Ha ezt a szolgáltató rendben találja, akkor a napelem rendszer kivitelező csapat egy önnel előre egyeztetett napon elkezdi a napelem rendszer telepítését.

Háztartási méretű kiserőmű

Maga a napelem rendszer telepítés egy napot vesz igénybe, mivel a pontos helyszíni felmérésnek és a gondos tervezésnek köszönhetően a kivitelező csapat már felkészülten érkezik meg önhöz. Legkésőbb késő délutánra a napelem rögzítő szerkezet és a napelem modulok a helyükön lesznek, az inverter felszerelve. Ekkor már a napelem rendszere kész, azonban még nem működhet, ehhez még pár folyamatra szükség van.

A kivitelezés után a cég részéről megtörténik a készre jelentés a szolgáltató felé, ezután a szolgáltató egy önnel egyeztetett napon felszereli az oda-vissza mérő villanyórát, amivel majd az elszámolás történik, és ekkor üzembe helyezik a rendszert. Ezt követően már csak a Hálózat Használati Szerződés módosítása és aláírása van hátra.

Most már csak sok napsütéses órára van szükségünk.

Napelem rendszer garancia

A napelem gyártó cégek az általuk gyártott napelem modulokra termék és teljesítmény garanciát vállalnak. Ezért fontos, hogy olyan napelem kivitelező céget válasszunk a napelem rendszerünk telepítéséhez, amely megfelelő referenciákkal rendelkezik a napelem rendszer telepítés terén, és a napelem rendszer telepítéseiket minőségi, magas hatásfokkal működő napelem modulokkal végzi. 

A napelem rendszer telepítéséknek fontos elem még az inverter, ami a napelem modulok által megtermelt egyenáramot alakítja át az elektromos hálózatokban is használatos váltóárammá. Itt is fontos, hogy jó minőségű, magas hatásfokkal működő kerüljön beépítésre a napelem rendszer telepítése során. Ahogyan ugyanilyen fontos a minőségi, az időjárásnak ellenálló napelemes tartószerkezet, ami évtizedekig tartja meg a napelem modulokat a háztetőn. 

Láthatjuk, hogy a napelem rendszer telepítése sok dologból áll össze, napelem rendszer telepítését bízza a szakértőkre!