Napelem rendszer hétvégi házra

Napelemes rendszerek működnek a sivatagban és a sarkköri állomásokon is, ezek szolgáltatják ott az áram nagy részét, akkor miért ne telepíthetnénk akár a hétvégi házunkra is?

A Föld energia igénye egyre nő, erre az energia igényre az egyik legjobb megoldás az alternatív, megújuló energiaforrások felhasználása. A zöldenergiák közül is meghatározó a napenergia és a napelemes rendszerek elterjedése. 

A napelemek a Nap energiáját alakítják át elektromos árammá a fotovoltaikus elv alapján. A napelemes rendszerrel minden káros anyag kibocsátása nélkül termelhetünk áramot a családunk, vállalkozásunk számára. A napelemes rendszerünk egyszeri befektetéssel, aminek a várható megtérülési ideje 8-10 év, termel áramot további költségek, kiadások nélkül.

A napelemes rendszerekben nincsenek mozgó, kopó alkatrészek, így nincsenek karbantartási költségek.

A jelenlegi családi házakhoz is hasznosítható napelemekre, napelem rendszerekre a gyártók 10-30 év garanciát vállalnak amellett is, hogy várható élettartamuk már a 40 évet is meghaladhatja. A jövő pedig egyértelműen a költségkímélő energiaellátást biztosító, okos (smart) napelemes hálózatoké.

Napelemek egy kis faházon

Napelemes rendszert szinte bárhova lehet telepíteni, az egyetlen olyan energiaforrás, ahol tényleg helyben meg lehet termelni az áramot. Napelemes rendszerek működnek a sivatagban és a sarkköri állomásokon is ezek szolgáltatják az áram nagy részét. Napelem rendszert telepíthetünk akár a hétvégi házunkra vagy nyaralónkra is. 

A napelemes rendszer kivitelezésének menete egy hétvégi házra megegyezik a családi házunkra telepített napelemes rendszer kivitelezésének menetével. Itt is fontos a ház tájolása és a tetőfelület árnyékmentessége a napelemes rendszer termelésének szempontjából. 

Fontos azt is figyelembe venni, hogy a tető elbírja-e a napelem rendszer súlyát. Érdemes a napelem rendszer méretét úgy megválasztani, hogy az éves áramfogyasztásunkat kiváltsuk. A napelem modulok által megtermelt áramot, ami egyenáram, az inverter alakítja át váltóárammá, ezt már a háztartásunkban is fel tudjuk használni, és ezt az áramot tápláljuk be a szolgáltató hálózatába. Az elszámolás egy oda-vissza mérő villanyóra alapján történik. 

Ha nincs kiépített áramszolgáltatás a hétvégi házunkban, nyaralónkban, tanyánkon, akkor is ideális megoldás a napelemes rendszer alkalmazása. Gyakran ugyanis ezen a területeken az áram odavezetése a felhasználás mértékéhez képest irreálisan magas költséget jelentene. Mivel nincs kiépített áramszolgáltatás, így a hálózatra betápláló napelemes rendszer nem jöhet szóba, de ilyenkor jó alternatíva a sziget üzemű napelemes rendszer.

A szigetüzemű napelemes rendszerek neve onnan ered, hogy önmagukban, önállóan működnek, mindentől függetlenül, ellentétben a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekkel, melyek működéséhez elengedhetetlen a közüzemi villamos hálózathoz való csatlakozás. A szigetüzemű rendszereknél csak annyi energiánk van, amennyit megtermeltünk magunknak, azt pedig akkumulátorokban tárolhatjuk és onnan tudjuk ezt felhasználni.

Előnye a hálózatba tápláló rendszerekkel szemben, hogy akkor is van áramunk, ha a szolgáltatónál áramkimaradás van, azonban az akkumulátorok költsége megdrágítja a sziget üzemű napelemes rendszer árát.

Napelemes rendszer egy nyaralón