Okos (smart) napelem rendszer

Van már okostelefon, okosotthon, természetesen van ehhez csatlakoztatható napelem rendszer is, amivel még ideálisabban lehet használni a napelemes rendszereket.

Az okos, más néven Smart napelem rendszerek a legújabb technológiai fejlesztések eredményeképpen jöttek létre abból a célból, hogy egyszerűsítsék és költséghatékonyabbá tegyék a napelem rendszerek tervezését és kivitelezését az ideálistól eltérő elhelyezési lehetőségek esetén is.

Okos napelem rendszer

Miben más egy okos napelem rendszer az átlagos napelem rendszerekhez képest?

A napelemek teljesítménye elemenként nyomon követhető, az esetleges hibák azonnal diagnosztizálhatóak, valamint a napelemek munkapont vezérlése alkalmazkodik a környezeti feltételekhez.

Jelen esetben nem számít, ha kémény, fa, parabola antenna stb. árnyékot vet a napelemek felületére, a napelemek mindig az adott pillanatban elérhető maximális teljesítményt nyújtják.

Az okos napelem rendszereknél nem számít annyira, ha a telepítendő tetőfelület tájolása nem ideális, vagy tagolt a tető. Tehát a smart napelem rendszerrel a maximumot tudjuk akkor is kihozni a napelemes rendszerünkből, ha a tetőfelület árnyékolt, nem ideális tájolású, vagy tagolt a tetősík.

Smart napelem rendszer - önellenőrzés és magasabb hozam

Az okos rendszerek minden esetben több hozamot produkálnak, mint a hagyományos napelemes rendszerek. Ez a különbség könnyen lehet akár 25-35% is! Sok olyan esetben is telepíthetők napelemes rendszerek okos modulok felhasználásával, amikor a hagyományos rendszerek nem, vagy sokkal korlátozottabban telepíthetők.

Solar Edge optimalizálók és inverterek csak együtt működnek, és minden napelem panelre kell tenni egyet (optimalizálótól függően lehet párosával is). Bármilyen napelem modul okossá tehető így. A rendszer online felügyeleti oldalán termelési adatok napelem panelenként lekérdezhetőek. A mobiltelefonunkra telepített applikációval nyomon követhetjük a napelem rendszerünk pillanatnyi termelését.

Okos (smart) napelem rendszer

A Smart napelem rendszer a jövő?

Egyre többen gondolkodnak környezettudatosan és a megújuló energiákban látják a jövőt az atomenergia és a széntüzelésű, a környezetünket szennyező erőművekkel szemben. Sokan azonban azt gondolják, hogy a hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek drágák, hogy a napelemes rendszerre kiadott befektetések soha nem térülnek meg, pedig a napelem modulok ára az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent, köszönhetően a megújuló energiaforrásokra szánt hatalmas támogatásoknak köszönhetően világszerte. 

Nem elfelejtendő tény, hogy a Nap energiája ingyenes, és egyben kimeríthetetlen. A napelemes rendszer egy kiváló befektetés, hiszen a mutatók szerint átlagos körülmények között a kiépítés ára 8-10 éven belül megtérül, ezután, mint passzív hozam élvezheted előnyeit. Nem kell kitennie magát a bizonytalan energiagazdálkodási helyzetnek, hanem függetlenséget kap a szolgáltatóktól, egy olyan rendszerrel, ami könnyen megvalósítható és gyorsan megtérülő, generációkon át tartó megoldás biztosítunk a háztartásunk számára.

Smart napelem rendszer tájolása

A napelemek segítségével a napból érkező fényt alakítjuk át elektromos árammá. A napelem rendszer legfontosabb része maga a napelem, amelyben a félvezető villamos energiát állít elő a fény hatására, a fotovoltaikus elv alapján. A napelem modulok által megtermelt áram egyenáram, amit az inveter alakít át váltóárammá. A napelem rendszerek tervezésénél, telepítésénél sok dolgot kell figyelembe venni. Figyelnünk kell a tető tájolására, dőlésszögére, az árnyékolási tényezőkre és a tető tagoltságára. A Napelem tájolása cikkben részletesen írunk erről.

Egy nem ideális tájolású tetőre telepített napelem rendszer jóval kevesebb áramot termel számunkra. Egy fa, egy kiugró tetősík által a napelem modulokra vetett árnyék is, egy kör termelését akár 50%-ban is visszavetheti, ez által a napelem rendszer is sokkal lassabban térül meg. 

Ezen hiányosságok kiküszöbölésére fejlesztették ki az okos, smart napelem rendszereket.

Smart napelem rendszer

Smart napelem rendszerek tervezése

Tekintsük át, hogy miben különböznek a smart napelem rendszerek a hagyományostól? A smart napelem modulok tartalmaznak egy beépített mikroprocesszort, ami az adott napelem modul teljesítményét maximalizálja és egyéni munkapont követést tesz lehetővé. A Smart napelem rendszerek segítségével a napelem modulokból egyenként a legnagyobb teljesítmény hozható ki, így az árnyékolt modulok nem csökkentik le magukkal az egész kör teljesítményét. 

A hagyományos modulokhoz is lehet vásárolni külön ilyen jellegű optimalizáló elektronikát, amivel a hagyományos napelem is smart modullá tehető. Az optimalizálóval nem rendelkező napelemek telepítésekor oda kell figyelni, a tető tájolására, dőlésszögére, és az árnyékolási tényezőkre, hiszen az egymással sorba kötött napelem moduloknak ugyanolyan tájolásúnak és dőlésszögűnek kell lenniük, ugyanis, ha más szögben éri a nap, vagy valamelyik modult árnyék éri, akkor az a napelem gyengébben fog termelni, mint a sorban a többi, és ez lerontja a többi teljesítményét is, ez akár 30-50% is lehet egy string esetében.

Sorba kötött modulok

A smart napelem modulok tartalmaznak egy beépített mikroprocesszort, ami az adott napelem modul teljesítményét maximalizálja és egyéni munkapont követést tesz lehetővé. Ugyanakkor a hagyományos modulokhoz is lehet vásárolni külön ilyen optimalizáló elektronikát. Az optimalizálóval nem rendelkező napelem rendszereknél oda kell figyelni, hogy az egymással sorba kötött moduloknak ugyanolyan tájolásúnak és dőlésszögűnek kell lenniük, mivel ha más szögben éri a nap, vagy a napelem modulok egyikét árnyék éri, akkor az a napelem gyengébben fog termelni, mint a sorban a többi, és az lerontja a többi teljesítményét is, az árnyék akár 50%-ban is csökkentheti egy kör termelését. 

Smart napelem és az öndiagnosztika

A smart napelem rendszereknél minden napelem külön munkapont vezérléssel rendelkezik, így akár az összes nézhet más irányba, vagy rendelkezhet eltérő dőlésszöggel, vagy akár különböző típusú napelem modulokat is tartalmazhat a napelem rendszer, így is a maximális teljesítményt tudja leadni. A smart napelem rendszerek termelése a számítógépen, vagy a telefonunkon keresztül után követhető. Smart rendszerek esetén pontosan nyomon követhető az egyes modulok termelése, és jelzi a rendszer, hogy pontosan melyik modullal van esetleg gond. Sőt, a monitoring részét képező napelem elrendezési vázlat segítségével az is pontosan meghatározható, hogy a napelem rendszeren belül hol található a gyengébb napelem.

A smart napelem rendszernél a napelem szintű monitoring minden egyes napelem teljesítményét és halmozott energiahozamát külön-külön is képes megmutatni. Így beárnyékolt, elszennyeződött, sérült, hibás, vagy bármilyen okból gyengébb teljesítményű napelem nem maradhat észrevétlen többé. 

Smart napelem rendszer garázstetőn