Napelemes áramtermelő rendszerek

A napelemes áramtermelő rendszerekkel tiszta, megújuló energiát állíthatunk elő üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül. A rendszer fő eleme, a napelem modul.

A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelemes áramtermelő rendszerekkel tiszta, megújuló energiát állíthatunk elő üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül.

A napelemes rendszerek egyik fő eleme, ami a fotovoltakius elv alapján az áramot előállítja a napelem modul. A napelem modulok cellákból áll össze, amelynek a szilicium az alkotóeleme.

Megkülönbözetünk monokristályos, polikristályos és amorf napelemeket. A monokristályos és polikristályos napelemek működési mechanizmusa ugyan az, csak a napelem cellák előállításában különböznek. A napelemes rendszerekben mindkét napelem modul előfordul, a napelemes rendszer kivitelező cégek mindkettőt előszeretettel használják a napelem rendszer kivitelezéseik során.

A napelemes áramtermelő berendezések (rendszerek) közül a hálózatra visszatápláló napelem rendszer a legelterjedtebb, de találkozhatunk szigetüzemű napelemes rendszerekkel is.

Napelemes áramtermelő rendszer egy családi házon

Hálózati visszatápláló napelemes rendszerről akkor beszélünk, ha a napelemek által szolgáltatott feszültséget közvetlenül váltakozó feszültséggé alakítjuk át, így látjuk el a fogyasztókat.

Amikor viszont nincs fogyasztás, akkor az arra alkalmas inverter segítségével a hálózatra táplálunk rá. Amennyiben a napelemek nem termelnek villamos energiát, természetesen azt a hálózatról vételezünk.

A hálózati visszatáplálás jellemző formája azok a családi házak, amelyek rendelkeznek már villamos hálózattal. Ha többlet energia termelődik, akkor azt vissza lehet táplálni a hálózatra, amelyet az erre a célra kialakított (kétirányú) speciális mérőóra számlálja. Az áramszolgáltatók 2003 óta kötelesek átvenni a zöldenergiát.

Napelemes áramtermelő (napelem) rendszer egy családi házon
Szigetüzemű áramtermelő berendezés

Szigetüzemű áramtermelő berendezés 

Szigetüzemű napelemes rendszerről akkor beszélünk, ha a villamos energiát napelem modulokkal termeljük, és az energiát akkumulátorokban tároljuk. (Természetesen itt értendő a két elem közé bekötött töltő berendezés is). 

A fogyasztókat ennek segítségével elláthatjuk akár 12V, vagy 24 V egyenfeszültséggel. Amennyiben szükség van rá inverter segítségével akár ~230V feszültségű fogyasztókat is üzemeltethetünk. 

Jellemző megoldási módja a szigetüzemnek (például tanyák) villamosítása, melyek messze esnek a közcélú villamos energia hálózattól. Itt azonban fontos mérlegelni, hogy melyik rendszert érdemesebb telepíteni. 

A napelemes rendszert, vagy a közcélú hálózatot. Ezért összehasonlítandó a napelemes és a közcélú létesítési mód beruházási, illetve fenntartási költségei.