Napelem rendszer elemei

Egy napelemes rendszer jóval több részből, elemből áll össze, mint azt mi elsőre gondolnánk. Nézzük végig, pontosan hogyan épül fel egy ilyen rendszer.

Mindenki által ismert alkotórésze a napelemes rendszernek a napelem panel. Sokaknak a napelemes panel képe jut az eszébe a napelemes rendszer hallatán. Ez teljesen természetes, hiszen egy napelem rendszer esetében a napelemes panelok vannak látható helyen. Azonban a napelem rendszer többi eleme is fontos része a napelemes rendszer működésének.

Napelem panel, modul

A napelemes rendszerek leglátványosabb eleme, tartozéka. Ez az első amit meglátunk egy napelemes rendszerből a háztetőkre, vagy tartószerkezetekre telepítve. Egyben ez a napelem rendszer egyik legfontosabb eleme, hisz a napelem modulok termelik az áramot. A napelem modul a fény hatására egyenáramú villamos energiát bocsát ki. Olyat, mint az elemek és az akkumulátorok. Minél nagyobb a modulok felülete, annál több fényt képes hasznosítani, annál több energiát bocsát ki. A napelemes modulok felülete úgy növelhető, hogy több modult helyezünk egymás mellé és összekapcsoljuk őket.

A napelem modulok között alapvetően három fő típust különbözetünk meg, ezek az amorf szilícium napelem és a mono- és polikristályos napelem. Hatásfokuk, gyártási technológiájuk és az előállítási költségük nagyon eltérő egymástól. 

Monorkristályos és polikristályos napelem modulokkal találkozhatunk legtöbbször a napelemes rendszerek telepítésekor. Cégünk a napelem rendszer kivitelezéseit a Japán Sharp napelem gyártó cég napelem moduljaival végzi, amik mind minőségben, mind hatásfokban prémium kategóriát képviselnek

Napelem tartószerkezet

A napelem modulok rögzítése speciális tartószerkezet segítségével történik. A napelem tartószerkezete biztosítja azt, hogy a napelemes rendszerünk 25-30 éven át stabilan és biztonságosan tartsa a napelemes rendszert a tetőn. A napelem paneleknek ugyanis akár szélsőséges időjárási körülmények között is stabilan, a megfelelő szögben kell állniuk.

A tartószerkezetekkel szemben támasztott legelemibb igény tehát, hogy anyagukat tekintve teljes mértékben rozsdamentesek legyenek, illetve a várható hő tágulást szem előtt tartva ne legyen nagy különbség az egyes alkotóelemek között. A tetőkampó és a csavarok rozsdamentes acél anyagból készülnek, a sínek pedig alumíniumból. A napelemes rendszer telepítésekor a német Schletter cég napelemes rögzítő technikát használjuk, amely minden tetőtípushoz kínál megoldást.

Napelem tartószerkezet
Napelem inverter

Inverter

A napelem modulok által megtermelt áram egyenáram, amit nem tudunk a háztartásunkban felhasználni, így szükség van egy köztes eszközre, egy áramátalakító berendezésre az úgy nevezett invetrerre. A napelemes modulokból érkező egyenáramot az inverter alakítja a hálózat számára is hasznosítható váltakozó árammá, amely ezután már a háztartásunkban található elektromos eszközökben is használhatóvá válik.

Egy napelemes beruházás megtérülésénél egyáltalán nem mindegy, hogy a modulok által előállított villamos energiából ténylegesen mennyi hasznosul? Egy minőségi minimum 97% hatásfokú inverter a napelemes rendszer lelke. Természetesen minél hatékonyabb az inverter annál jobb, mivel kevesebb villamos energia fog kárba veszni az átalakítás során. A napelemes invertereknek három fő csoportja van, a hálózatra kapcsolt napelemes inverterek, a szigetüzemű napelemes inverterek és a hibrid napelemes inverterek.

Napelemes rendszer kábelei, csatlakozásai

A szolár kábelek speciális kábelek, gyártásukat szigorú szabványok és gyártási technológiák betartásával végzik. A kábelek a napelemes panelokat kötik össze a napelem inverterrel. Ezen szolár kábeleken keresztül jut el a napelem panelok által megtermelt egyenáram (DC) az azt váltóárammá átalakító inverterbe. A szolár kábelek alkalmasak kültéri fektetésre, egyedül közvetlenül a földbe nem telepíthetőek. A kábelköpeny speciális térhálósított és rugalmas műanyagból készül, maga a kábel halogénmentes, alacsony égési osztályú és lángálló.

A napelemes rendszerek vezetékeihez speciális csatlakozókra is szükség van. Biztonsági okokból elengedhetetlen a jó minőségű csatlakozók beépítése a napelemes rendszerbe. Fontos még a tűzvédelmi DC oldali leválasztó kapcsoló a legfrissebb Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásainak megfelelően kötelező módon kerül beépítésre a napelemes rendszerekbe. A napelemes rendszerek DC oldali kikapcsolása tűz esetén feszültség mentesíti a napelemes rendszer DC oldalát, így a tehermentesített kapcsolóban kizárt a villamos ív kialakulása, megkönnyítve a tűzoltók munkáját.

Napelem rendszer kábel
Napelemes rendszer

Napelem rendszer túlfeszültség védelme

A villamos berendezések jelentősen érzékenyebbek a villám energiájának közvetett hatásaira. A villámcsapások másodlagos feszültségeket keltenek mindenben, ami vezetőképes, és ezzel veszélyeztetik a villamos berendezések szigetelését. 

Hétköznapjainkban már nem lehet lemondani az áramfejlesztő berendezésektől, mérő-, vezérlő- és szabályozó készülékektől, számítástechnikai rendszerektől és még sok minden mástól. 

Ezek már magától értetődőek, és jelentőségüket tulajdonképpen csak akkor ismerjük fel, ha egyszer meghibásodnak. A forgatókönyv a rövid munkaszünettől a teljes összeomlásig terjed. A jó védelem a villámok keltette impulzusok vagy a túlfeszültségek ellen meg tudja ezt akadályozni.

Válogasson kedvére jó állapotú, megbízható, tiszta autóink közül! Pontosan milyen személyautókat bérelhet tőlünk? Tiszta, jól karbantartott tehergépjárműveink biztosan nem fognak csalódást okozni. Válasszon kedvére, és egyeztessen velünk!

Autóbérlés Budapest - Autó, teherautó és autómentő bérlés Budapesten!

Válogasson kedvére jó állapotú, megbízható, tiszta autóink közül! Pontosan milyen személyautókat bérelhet tőlünk? Tiszta, jól karbantartott tehergépjárműveink biztosan nem fognak csalódást okozni. Válasszon kedvére, és egyeztessen velünk!

Autómentő bérlése esetén természetesen helyszínre szállított bérautót is tudunk kínálni. Országos + Ausztria autópálya matricával már 25000 forintért naponta. Tapasztalt munkatársaink gyorsan és több éves tapasztalattal látják el feladatukat. Az autóbérlés során valamennyi intéznivalóra jól bevált rendszerünk van, hogy a lehető leghamarabb vihesse el autóját.