Napelemes áramellátó berendezés

A napelemes áramtermelés teljes mértékben környezetbarát, semmilyen károsanyag kibocsátással, zaj és porszennyezéssel nem jár, megújuló energiát állít elő.

A napelemes áramtermelés szintén teljes mértékben környezetbarát, semmilyen káros anyag kibocsátással, zaj és porszennyezéssel nem jár, megújuló energiát állít elő számunkra.

Előnye, hogy Magyarországon mindenhol telepíthető és használható. Hazánkban a napsütéses órák magas száma különösen kedvez a napelemes rendszerek használatának. Napelemes rendszereket szinte bárhova telepíthetünk, tetőre és földre, azonban fontos figyelembe vennünk a tájolást és az árnyékmentességet.

Az árnyék akár 30-50%-ban visszavetheti napelemes rendszerünk termelését, így az sokkal lassabban térül meg. A napelemes áramtermelést a napelem modulom végzik. A napelem modulok a Nap fényét alakítják elektromos árammá a fotovoltaikus elv alapján. A napelemeknek négy különböző típusa ismert a monokristályos és polikristályos, az amorf és a hibrid szerkezetű napelemek.

Ezek teljesítményükben és megjelenésükben is nagymértékben különböznek. A napelemes rendszerek esetén a legfontosabb alkotó elem.

Mono- és polikristályos napelemek

A monokristályos napelem több cellából épül fel, és minden cella egy kristályszerkezetet alkot. Több szilícium réteg összehegesztésével készül. 

Cellái fekete színűek, külsőleg jól elkülöníthetőek. Jelenleg ez a típusú napelem képes a legnagyobb hatásfokkal (15-19%) a napenergiát villamos energiává alakítani.

A polikristályos napelem szintén több cellából felépülő napelem, azonban ahogy a nevéből is adódik, már nem egy, hanem több kristály alkotja. Öntési technológiával készülnek. 

Külsőleg kékes-lila színűek. Előállítási költségük alacsonyabb, mint monokristályos társaiké, viszont kisebb hatásfokkal is működnek.

A monokristályos és polikristályos napelemek összehasonlításával a Monokristályos vagy polikristályos napelem? cikkünkben foglalkoztunk.

A napelemes áramtermelés eszköze a napelem modul
Napelemes áramtermelés egy háztetőn

Amorf napelemek

Az amorf, vagy más néven vékony rétegű napelem a legolcsóbb, de a hatásfoka is ennek a leggyengébb (5-8%). Éppen ezért nagy felületre van szükség belőlük. Nem tagolt napelem, teljes felületét egyetlen fekete árnyalatú amorf kristály alkotja. 

Általában valamilyen hordozóra, például vékony acéllemezre vagy üvegre viszik fel. Akár 100-szor vékonyabb lehet, mint a kristályos változat.

A hibrid (mono és amorf) napelem rendelkezik a legmagasabb hatásfokkal (17-21%), jobban ellenáll a melegedésnek, a legjobb teljesítmény / négyzetméter aránnyal rendelkezik, a nagy hátránya, hogy ez a legköltségesebb napelem modul.

A vékonyrétegű napelemekről a Vékonyrétegű napelem cikkben tudhat meg többet.

Kulcsrakész, látogatót weboldalt kínálunk!

Weblap készítés

Kulcsrakész, látogatót weboldalt kínálunk!

Mi megcsinálunk mindent. Nincs más dolgod, mint elmondani, hogy mivel foglalkozol és készen szállítjuk weboldalad. Nem hagyunk magadra később se.