Napelemes áramellátó berendezés

A napelemes áramtermelés teljes mértékben környezetbarát, semmilyen károsanyag kibocsátással, zaj és porszennyezéssel nem jár, megújuló energiát állít elő.

A napelemes áramtermelés szintén teljes mértékben környezetbarát, semmilyen károsanyag-kibocsátással, zaj és porszennyezéssel nem jár, megújuló energiát állít elő számunkra.

Előnye, hogy Magyarországon mindenhol telepíthető és használható. Hazánkban a napsütéses órák magas száma különösen kedvez a napelemes rendszerek használatának. Napelemes rendszereket szinte bárhova telepíthetünk, tetőre és földre, azonban fontos figyelembe vennünk a tájolást és az árnyékmentességet.

Az árnyék akár 30-50%-ban visszavetheti napelemes rendszerünk termelését, így az sokkal lassabban térül meg. A napelemes áramtermelést a napelem modulok végzik. A napelem modulok a Nap fényét alakítják elektromos árammá a fotovoltaikus elv alapján. A napelemeknek négy különböző típusa ismert: a monokristályos és polikristályos, az amorf és a hibrid szerkezetű napelemek.

Ezek teljesítményükben és megjelenésükben is nagymértékben különböznek. A napelemes rendszerek esetén a legfontosabb alkotó elemek.

Mono- és polikristályos napelemek

A monokristályos napelem több cellából épül fel, és minden cella egy kristályszerkezetet alkot. Több szilícium réteg összehegesztésével készül. 

Cellái fekete színűek, külsőleg jól elkülöníthetőek. Jelenleg ez a típusú napelem képes a legnagyobb hatásfokkal (15-19%) a napenergiát villamos energiává alakítani.

A polikristályos napelem szintén több cellából felépülő napelem, azonban ahogy a nevéből is adódik, már nem egy, hanem több kristály alkotja. Öntési technológiával készülnek. 

Külsőleg kékes-lila színűek. Előállítási költségük alacsonyabb, mint monokristályos társaiké, viszont kisebb hatásfokkal is működnek.

A monokristályos és polikristályos napelemek összehasonlításával a Monokristályos vagy polikristályos napelem? cikkünkben foglalkoztunk.

A napelemes áramtermelés eszköze a napelem modul
Napelemes áramtermelés egy háztetőn

Amorf napelemek

Az amorf, vagy más néven vékony rétegű napelem a legolcsóbb, de a hatásfoka is ennek a leggyengébb (5-8%). Éppen ezért nagy felületre van szükség belőlük. Nem tagolt napelem, teljes felületét egyetlen fekete árnyalatú amorf kristály alkotja. 

Általában valamilyen hordozóra, például vékony acéllemezre vagy üvegre viszik fel. Akár 100-szor vékonyabb lehet, mint a kristályos változat.

A hibrid (mono és amorf) napelem rendelkezik a legmagasabb hatásfokkal (17-21%), jobban ellenáll a melegedésnek, a legjobb teljesítmény / négyzetméter aránnyal rendelkezik, a nagy hátránya az, hogy ez a legköltségesebb napelem modul.

A vékonyrétegű napelemekről a Vékonyrétegű napelem cikkben tudhat meg többet.