Otthonfelújítási program

Az otthonfelújítási program keretein belül számos felújítási folyamatra igényelhető támogatás, például napelem telepítésére, maximum 3 millió forint értékben. A támogatást olyan családok vehetik igénybe, akik legalább egy gyermeket nevelnek.

2021. január 1-jétől indul az otthonfelújítási program, melynek végre a részleteit is bejelentette Novák Katalin, az akkori családokért felelős tárca nélküli miniszterasszony.

Az otthonfelújítási program keretein belül számos felújítási folyamatra igényelhető 50%-os állami támogatás, maximum 3 millió forint értékben. A támogatást olyan családok vehetik igénybe, akik legalább egy gyermeket nevelnek, minimum 1 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkeznek és mentesek a köztartozásoktól.

Az igénylés összege

 • a támogatás maximum 3 millió forint lehet, azonban ez csak a felújítási költség 50%-ig adható meg
 • a programban kiadható támogatás intenzitása 6m Ft-ig elérheti az 50-50% -ot mind az anyagköltségre, mind a kivitelezési díjra
 • a lakásfelújítás utófinanszírozásos, tehát a felújítást önerőből kell elvégezni, majd utólag lehet rá megigényelni az Államkincstárnál a támogatást
**FAQCALL**

Otthonfelújítási program igénybevétel feltételei

 • legalább egy gyermeket nevelő családok jogosultak rá
 • gyermeknek minősül a 12 hetesnél idősebb magzat
 • a 25 év alatti, otthon élő gyermek
 • a 25 év feletti, munkaképességében korlátolt, fogyatékkal élő gyermek, aki után a szülő jogosult a GYOD-ra
 • házaspárok, élettársak, egyszülős családok
 • elvált szülők esetén ha a gyermeket megosztással nevelik, akkor a támogatás is osztható
 • elvált szülők esetében, ha az egyik szülő kizárólagos felügyeleti joggal neveli a gyermeket, akkor egyedül, megosztás nélkül, egyedül jogosult a támogatásra
Otthonfelújítási program 2021
Otthonfelújítási program 2021

Az igénylés további feltételei

 • legalább egy éves társadalombiztosítási jogviszony, maximum 30 napos megszakítással az elmúlt egy évben
 • tb jogviszonynak számít a külföldi jogviszony, a felsőoktatási jogviszony és a diplomás GYED is
 • köztartozástól való mentesség, de a KRH lista nem kizáró tényező
 • büntetlen előélet
 • magyar állapolgárság
 • egy család csak egy alkalommal veheti igénybe a támogatást
 • a támogatás vissza nem térítendő
 • a támogatás által felújított ingatlan értékesíthető, de következő ingatlanra nem vehető igénybe újra
 • ha valaki olyan ingatlant vásárol, melyre fel lett használva korábban egy támogatás, az nem zárja ki, hogy az új tulajdonos is igénybe vegye azt
 • fontos kitétel, hogy csak 2021 január 1. utáni számlák használhatók fel a támogatáshoz!

Mire használható fel a támogatás?

Az otthonfelújítás program keretein belül szinte minden kül- és beltéri felújítást el lehet végezni, mely javítja az életminőséget és a biztonságot. A felújítási folyamatok közül támogatható például konyha, fürdő, fűtésrendszer felújítása, cseréje, korszerűsítése, kazán vagy bojler beszerzése, közműbekötés, külső-belső szigetelés, galéria, belső lépcső kialakítása, tetőcsere vagy felújítás, napelemes rendszer kiépítése, garázs felújítása, festés-mázolás, asztalos munkák.

A támogatás igénylésének menete

A támogatás utófinanszírozással történik, tehát a felújítást véghez kell vinni, majd utólag lehetséges a felújítási költség 50%-nak megtérítése, mint támogatás. Fontos kitétel, hogy a támogatás fele fordítható anyagköltségre és a másik fele munkadíjra, vagyis kivitelezésre kell, hogy kifizetésre kerüljön. A munkálatok során össze kell gyűjteni minden számlát, szerződést, mind a munkadíjról, mind pedig a megvásárolt anyagokról. Az igénylés teljes menete lebonyolítható elektronikus úton.

**MONEYWORKS**

A számlákat a munka befejeztével 60 napon belül el kell juttatni a Magyar Államkincstárba, ahol 30 nap alatt elbírálják a támogatást. Amennyiben pozitív elbírálást kap az igénylő, bírálatot követően 5 munkanapon belül kifizeti az Államkincstár a támogatás összegét. A támogatásnak nem kötelező mind a 3 millió forintot elérnie, alacsonyabb összeg is lehet. Az otthonfelújítási támogatás CSOK és babaváró hitel mellé vagy után is igényelhető. Arra fontos odafigyelni, hogy egy számlát csak egyszer lehet elszámolni, amelyet az Államkincstár szigorúan ellenőriz.

Hogyan történik a visszafizetés, ha az állami támogatást jogosulatlanul vette igénybe valaki?

Ha a Magyar Államkincstár vagy az ellenőrzést végző Kormányhivatal megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítja az igénylőt a támogatásnak az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegben történő visszafizetésére.

Ha Ön biztosra akar menni, akkor forduljon olyan napelemes céghez, amely pályázati, támogatási ügyintézéssel is foglalkozik! Az ott dolgozók és kivitelező szakemberek valószínűleg már nagyon sok otthont alakítottak át energiatakarékos erőművé. Olyan céget kell találnia, ahol az ügyintézés során a pályázatírást, a napelem rendszer tervezését és a kivitelezést is a legmagasabb minőségben végzik el minőségi és megbízható napelem rendszerekkel, de segítenek a finanszírozás elintézésében is.

A pályázatíró szakemberek sikeressége és tapasztalata komoly segítséget jelenthet az otthon felújítási programban indulók számára.

Mi van akkor, ha valaki napelem rendszert szeretne, élne a támogatással, de nincs meg a maradék 50%-ra elegendő pénze?

Ekkor sincs probléma, hiszen több napelemes cég támogatásokkal, pályázatokkal foglalkozó ügyintézője a fennmaradó önrészre kedvező feltételű banki finanszírozást talál, amelynek köszönhetően Ön 0 Ft önrésszel valósíthatja meg a beruházást.

Ezek a napelemes cégek az önrész finanszírozáson felül a tervezésben és a kivitelezésben is segítségére lesznek, így egy kézben tartva, kényelmesen bonyolítják le a korszerűsítés folyamatát.

Napelem finanszírozás
Otthonfelújítási program 2021