Az én otthonba is telepíthető napelem rendszer?

Honnan tudhatom, hogy az én házamra is lehet napelemet szerelni? Milyen tető a legalkalmasabb? Milyen felméréseket kell végezni a kivitelezés előtt? Mekkora tetőre van szükségem? Autóbeálló tetejére is felszereltethetem a napelem rendszert?

Kérjen ingyenes felmérést a választott kivitelező cégtől!

Nincs két egyforma ház, így bizony megvan a lehetősége annak, hogy néhányra nem is lehet napelem rendszert telepíteni.

Rengeteg tényezőtől függ, hogy a napelemek kellő hatékonysággal tudnak-e működni, és ha ezek nem megfelelőek, akkor inkább nem is érdemes belevágni, hiszen nem fog megtérülni a befektetett pénz és energia. Az előzetes felmérés tehát kulcsfontosságú, és nem lehet annyival elintézni, hogy kimegyünk a kertbe, és alaposan szemügyre vesszük a tetőnket.

Ehhez profi szakemberek pontos méréseire van szükség, akik sok éves tapasztalataikra hagyatkozva tudják, hogy a tetőn mit figyeljenek meg, és milyen gyenge pontokat keressenek.

Van lehetőség ingyenes napelem rendszer felmérésre

Több napelemes cégnél a felmérés teljesen ingyenes, anélkül el sem kezdik a telepítést, sőt, még árajánlatot sem tudnának összeállítani. Amíg nem látják, hogy az adott tetőn a napelemek a legjobb hatásfokon tudnak energiát termelni, addig nem is beszélnek semmilyen megállapodásról, vagy munkáról sem.

Ám amilyen komoly ez a feladat, annyira gyorsan el is tudja végezni egy tapasztalt, összeszokott csapat, akik ezeket a felméréseket szokták intézni. Általában egyetlen napot elég egyeztetni erre a feladatra, és mindössze egy- másfél óra alatt a szakemberek meg is vizsgálnak mindent a legapróbb részletekig a házon.

Ingyenes napelem rendszer felmérés
Napelem tájolása

Napelem tájolása

Az első az égtáji viszonyok ellenőrzése, hiszen ez mutatja meg, mennyi napfény éri optimális esetben a felszerelt elemeket. Magyarországon a legideálisabb a délkelet és délnyugat közötti tájolás, hiszen így érheti a legtöbb napfény az elemeket az évszakok váltakozásait is figyelembe vége.

A napelem tájolásáról bővebben a Napelem tájolása cikkben írtunk.

Árnyékoló tényezők

Fel kell azt is mérni, hogy valóban elég napfény éri-e majd a tetőn a napelemeket, és nem árnyékolja-e majd be őket semmi. Fontos, hogy mivel évtizedekig üzemelő rendszert tervezünk, nem elég csupán az épület jelenlegi környezetét figyelembe venni. A kémények, erkélyek, ablakok mellett az olyan változásokat is figyelembe kell venni, mint a környező fák növekedése, vagy a szomszédos épületen esetleg történő változások.

Tetőszerkezet

Szintén alapvető, hogy tisztában legyenek a kivitelezők a tető tulajdonságaival, amire majd szerelnek. Biztosnak kell lenni abban, hogy az egész rendszert el fogja bírni, valamint, hogy a tartószerkezeteket rá tudják erősíteni a felületre. 

Fontos, hogy a kivitelező cég  piacvezető vállalatok termékeit használja, ugyanis a tartóelemeket gyártó német cég szinte minden tetőformára és fajtára kifejlesztett már megfelelő megoldásokat, de ettől még előre meg kell állapítani, hogy mire lesz szükség.

Általában a tető formája, alakja első pillantásra elárulja, hogy alkalmas egy napelem rendszer megtartására, valamint természetesen az is hamar kiderül, hogy elfér-e rajta az áramellátáshoz elég mennyiségű, egyenként különben 1,7 négyzetméteres területű napelem.

Tetőszerkezet
Napelem - Minőségi működés mindenek felett

Minőségi működés mindenek felett

Ahogy már említettük, előfordulhat, hogy a háztető egyszerűen nem felel meg ezeknek a kritériumoknak. Ebben az esetben általában a szakemberek kiszámolják, hogy például a rossz tájolás mennyiben befolyásolná a termelést, és ha olyan eredményt kapnak, ami még éppen elfogadható, akkor azt szokták javasolni, hogy érdemes kompromisszumot kötni, és kitartani a telepítés mellett.

Ha viszont a minőségi működés nem garantálható, a háztetőtől sajnos el kell tekinteni. De ez még nem feltétlenül jelent bajt, hiszen mindig vannak alternatív lehetőségek. Ha a családi ház nem is, egy melléképület, például egy garázs már lehet, hogy megfelelő a napelemek megtartására, amiket aztán egyszerű átkábelezéssel összeköthetnek az otthonunkkal, szigorúan ügyelve persze az esztétikai szempontokra is.

Másik bevett módszer a földre telepítés, amelyhez léteznek külön erre kifejlesztett rögzítés technikák. Ha a kertben van elég hely, és ott kellő napfény éri őket, akkor bátran állíthatják oda napelemeinket, a hatás ugyanolyan kifizetődő lesz. Erre a felmérésre tehát, amelyben az inverter helyétől kezdve az utolsó kábel rögzítéséig mindent ellenőriznek és megterveznek a szakemberek,  alapvetően szükségességű.

Napelem, nem csak családi házra

Fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy fel kell készülnünk rá, ha a kivitelező cég nemet mond. Legyen az a mottó, hogy „vagy jót, vagy semmit”. Ha azt állapítják meg a kivitelezők, hogy a telepítés minden költségével együtt nem térülne meg a napelemek működése során, mivel nem tudnának elég jó hatásfokon áramot termelni, akkor el kell fogadnunk, hogy az ingatlanunk nem alkalmas napelemes rendszer telepítésére.

Egy rossz minőségű rendszer kiépítése csak bosszúságot okozna.

Még egyszer összefoglalva tehát, a napelemek működését befolyásolja a tető dőlésszöge (körülbelül 25-45° az ideális, ettől eltérve ugyan minimális, de van különbség a napelemek hatékonyságában), a tető mérete (kell elég hely a napelemeknek), a ház tájolása (a legoptimálisabb a délkeleti - délnyugati), az árnyékoló tényezők (mint például fa, kémény, szomszéd ház stb.)

Napelem, nem csak családi házra