Mennyi ideig tart a napelem felszerelés?

Mik a napelem rendszer kivitelezésének lépései? Nekem milyen feladataim vannak a napelem telepítéssel kapcsolatban? Milyen engedélyekre van szükség, és miben segítenek nekem az ügyintézés folyamatában? Milyen hosszú az ügyintézés?

Valószínűleg felmerül Önben az a kérdés is, hogy mennyi idő, amíg munkába állíthatja a napelem rendszerét.

A legtöbben azt szeretnék, tudni, hogy a telepítés és az ügyintézés milyen gyakorlati lépésekből áll, és hogy ezek a szakaszok nagyjából mennyi időt vesznek igénybe. Hogy pontosan tudja, mire számíthat, összeállítottuk naplószerűen, hogy általában hogyan szokott ez zajlani. Fontos, hogy ez csak egy vázlat, és rengeteg általánosításon alapszik.

Minden munka eddig más volt valamiben, így a különböző munkafázisok között eltelt idő is folyton változik. Sajnos, a napelem rendszerek telepítése nagyban függ attól, hogy az energiaszolgáltatók mennyi idő alatt tudják elbírálni az általunk és a kivitelező cég által elkészített dokumentumokat, de vágjunk is bele.

1-2. nap - Tájékoztatás a napelemes rendszerekről

Tegyük fel, hogy már ma úgy dönt, hogy napelem rendszerrel szeretné biztosítani a háza áramellátását, és felkeres egy napelemes céget. Ebben a szakaszban még az sem muszáj, hogy biztos legyen a dolgában, elég lehet a puszta érdeklődés is. Ezután lesz ideje mindent átgondolni, hiszen komoly döntést kell meghoznia.

Tehát felkeltette a kíváncsiságát a napelem témakör, és felkereste a kiválasztott napelemes céget e-mailben, telefonon, vagy kitöltötte a weboldalaikon található egyszerűsített adatlapot. Utóbbi segítségével néhány alapvető információt megtud a cég az energiafogyasztásával kapcsolatban, ami alapján elindulhat az ügyintézés. 

Ezután felhívják Önt a {phone} telefonszámról, és erre a kitöltött adatlapra támaszkodva valószínűleg feltesznek még pár kérdést, hogy válaszaival kiegészülve egy előzetes árkalkulációt készíthessenek. Ezt a durva becslésen alapuló ajánlatot külön elküldik Önnek, hangsúlyozva, hogy ez csak egy elméleti szám, hiszen valós összeget csak a helyszíni felmérés után tudnak mondani.

Mennyi ideig tart a napelem felszerelés?
Napelem rendszer felmérés

3-4. nap - Napelem árajánlat

Az ajánlat elküldése után elég idő hagynak az érdeklődőknek, hogy alaposan átgondolhassák döntésüket. Általában két napon belül újra jelentkeznek telefonon keresztül, és ha Ön úgy érzi, megfelel, amit küldtek Önnek, akkor már meg is beszélhetik a helyszíni szemle időpontját.

8. nap - Napelem rendszer felmérés

Sosem lehet tudni, hogy kinek melyik nap a legmegfelelőbb, ezért elképzelhető, hogy a következő hét elejéig várni kell. Pontosan az előre megbeszélt napon és órában érkeznek meg majd Önhöz a felmérők mindennel, ami a felméréshez szükséges lehet. 

Tapasztalt, gyakorlott csapat esetén a felmérés a legnagyobb alaposság mellett sem vehet igénybe többet másfél óránál. Ha mindent rendben találnak, és a számítások is jó eredményt mutatnak, akkor még ott helyben készítenek egy valódi árajánlatot, és ha ez szintén megfelel Önnek, akkor akár a helyszínen meg is állapodhatnak. Természetesen gyakran egyeznek meg az ügyfelekkel ilyenkor abban is, hogy még néhány nap gondolkodási időt hagyva térjenek csak vissza erre.

10. nap - Napelem engedélyeztetés

Ha már az ajánlatunk minden részletét átgondolta, és jelzi, hogy belevágna, akkor hamarosan a tervező szakember felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy a szükséges adatokat összegyűjtse. Ő lesz ugyanis az a személy, aki a tervek elkészítésével és engedélyeztetésével foglalkozik, így Önnek ezzel külön nem lesz gondja. 

Ugyanez vonatkozik emellett az ügyintézés többi elemére is, hiszen ezeket szintén szolgáltató cég végzi. Ennek egyik oka, hogy az évek során valószínűleg már jól kiismerték magukat a rendszerben, és elég jó kapcsolatot alakítottak ki a szolgáltatókkal, így pontosan tudják, hogy melyik dokumentumot pontosan hova és kinek kell benyújtani.

Napelem engedélyeztetés
Egyeztetés a szolgáltatóval

Körülbelül 1 hónap - Egyeztetés a szolgáltatóval

Sajnos, ez az a pont, ahol ez a képzeletbeli napló kicsit megszakad, ugyanis az engedélyeztetés a szolgáltatónál egy bizonyos protokoll betartásával jár, mint a hivatali ügyeknél általában. 

A teljes ügyintézésre jellemző, hogy a munka leghosszabb részét teszi ki, de ezt megkerülni nem lehet, befolyással lenni erre a folyamatra sajnos senki sem tud. A szolgáltatónál az engedélyeztetési és csatlakozási dokumentáció elfogadási ideje akár 2x30 nap is lehet.

Ha azonban az engedélyek megérkeznek, akkor a napelemes cég műszakis kollégája fogja felkeresni Önt, hogy egy újabb időpontot egyeztessen, ezúttal azonban már az összeszerelésre. Ez az időpont nagyban függ a csapatok leterhelésétől és attól, hogy Ön mikor ér rá. A telefonáló ügyintéző a csapat azon tagja, aki az egész kivitelezést megszervezi, kezdve a csapat felkészítésével és tájékoztatásával, egészen az anyagbeszerzésig, hogy minden zökkenőmentesen haladjon majd a helyszínen.

Egyetlen nap - Napelem kivitelezés

Mindössze ennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy felszereljék a napelemeket a házára, és üzemkésszé tegyék. Meglepőnek hangozhat, de éppen ezért volt a hosszú felkészülés, és az alapos felmérés, hogy a kivitelezés során ne legyenek kérdések, és minden a lehető leggördülékenyebben menjen.

A csapat az előre megbeszélt reggelen 8 óra tájban megérkezik, és délután, de legkésőbb sötétedés előtt be is fejezik a munkát. Persze, fel vannak már készülve arra, hogy minden tetőn érhetik őket váratlan helyzetek, vagy meglepetések, de a gondos tervezés garantálja, hogy elakadás nélkül történjen a telepítés.

A napelemek, a tartószerkezettel biztosan rögzítve, az inverterrel, a kapcsolókkal és az utolsó kábelekkel együtt mind gond nélkül kerülnek majd a helyükre, a nap végére.

Napelem kivitelezés
Elkészült a napelem rendszer

Még néhány hét

A fotovoltaikus rendszere tehát már üzemkész, de még nem üzemelhet. Ehhez véget kell érnie a hosszú ügyintézési folyamatnak, melynek során Ön szerződést köt a szolgáltatóval. Az elkészült háztartási kiserőműve segítségével ezentúl nem csak fogyasztani, de termelni is fogja az áramot, amihez külön dokumentációra van szükség, valamint egy kétirányú, azaz oda-vissza mérő villanyórára, ami alapján nyomon követhető lesz az energiaáramlás. 

Ennek a beszerelése, valamint az Önnel való szerződéskötés azonban a szolgáltató feladata, amiben a napelemes cég nem tud részt venni, de minden kérdésére szívesen válaszolnak, és el is mondják majd, pontosan mit kell csinálnia.

Elkészült a napelem rendszer

Ezzel gyakorlatilag a napelem rendszer telepítésével és üzembe helyezésével elkészült, de a munka itt még nem ér véget. A cég által nyújtott szolgáltatáshoz alapvetően hozzátartozik a rendszeres ellenőrzés, a folyamatos monitoring, hogy az elkövetkezendő években is tökéletesen működjön minden.

Az együttműködés tovább folytatódik. Általában folyamatosan igényt tartanak tapasztalataira és véleményeire is, hiszen ezzel tudnak hosszú távon minőségi szolgáltatást nyújtani, és piacképesek maradni.

Még egyszer röviden összefoglalva tehát ennyi ideig tartanak az egyes munkafázisok: 1-1,5 óra a helyszíni felmérés, 1-2 hónap a döntéstől a kivitelezésig, 1 nap a kivitelezés maga, 1,5-2 hét áramszolgáltatói és a mérőóracsere.