Félcellás napelem

Az úgynevezett félcellás napelem a megújuló energiaforrások hatékonyabb kiaknázásának legújabb képviselője. Az újdonság varázsa mellett azonban a legtöbben még elég keveset tudnak erről a fajta technológiáról. Nézzük meg, mi is a félcellás napelem.

Félcellás napelem fogalma

A félcellás napelemnek már a neve is árulkodó abban a tekintetben, hogy mivel is állunk szemben. Azonban közel sem arról van szó, hogy „csak” egy fél napelem cellát kapunk a pénzünkért.

A félcellás napelemek esetében az eddig megszokott hagyományos napelemektől eltérően egy-egy napelem cella, két egyenlő részre osztódik. Lényegében ennek köszönhetően már önmagában javul a napelem teljesítménye. Azonban nem csak a cellák szintjén van eltérés, hanem maguk a modulok is egy felső és egy alsó részre vannak osztva, amivel azt érjük el, hogy egy napelemből gyakorlatilag két kisebbet hozunk létre.

Félcellás napelem működése

A félcellás napelemek cellán belül felosztásra kerülnek. Ez azt eredményezi, hogy egy napelem egység, amely ez esetben félegység, fele annyi energiát is képes termelni.

Bár az egységre vetített napenergia termelés kisebb, de emellett számolnunk kell néhány egyéb tényezővel is.

Először is a félcellás napelemek esetén az ellenállási veszteség jóval kisebb, mint a hagyományos cellás napelemek esetén. Egyes mérések szerint akár 75%-kal kisebb is lehet ez az érték félcellák esetében.

Ezen felül az sem elhanyagolható, hogy a termelésben résztvevő félcellák hőmérséklete is alacsonyabb, mint hagyományos társaiké. Ezzel amellett, hogy az élettartamuk is megnő, még az úgynevezett hot-spot jelenség is elkerülhető.

Félcellás napelem működése
Félcellás napelem előnyei

Végül az ellenállási veszteséget tovább csökkentheti az is, hogy a félcellás napelemek esetén a megtermelt áram útja rövidebb, mint a hagyományos nagy napelemes cellák esetén.

Végeredményként bár a félcellás napelemek esetén a megtermelt áram elméletileg kevesebb, viszont a jelentkező veszteség mértéke jelentősen kedvezőbb a felhasználók számára. Emiatt a hozam is növekszik végeredményként és a panelek élettartama is jobb, mint a hagyományos napelemek esetén.

Félcellás napelem előnyei

A félcellás napelemek előnyei tehát az alábbiak szerint foglalhatók össze:

Magasabb hozam az alacsonyabb üzemi hőmérsékletnek köszönhetően.

Minél alacsonyabb egy napelem üzemi hőmérséklete, annál többet tud a panel termelni. Egy 35℃-os hagyományos napelemhez képest a félcellás panel hőmérséklete 2,5℃-kal alacsonyabb. Ennek köszönhetően a panel áramtermelő képessége 4,64%-kal nagyobb.

Kisebb hot spot kialakulási esély

A félcellákon áthaladó áram erőssége fele a hagyományos cellákénak, ami azt eredményezi, hogy ezeknek a celláknak a hőmérséklete 2,0-2,5°C-al alacsonyabb is. Ez gyakorlatilag megakadályozza, hogy a paneleken belül hot spotok alakuljanak ki.

Emellett amíg a hagyományos napelemek esetében a panelbe épített 3 db úgynevezett bypass dióda egyenként 2 sorba kötött cellasort véd, addig a félcellás napelemek esetében minden dióda egy-egy párhuzamosan kötött cellasort véd. Ez szintén megakadályozza a hot spotok kialakulásának lehetőségét.

Kevésbé érzékeny az árnyékolásra

Ennek oka, hogy a félcella kevésbé veszít hatékonyságából, ha az egyik félre árnyék vetül.

Félcellás napelem információk
Félcellás napelemek felhasználási területe

Félcellás napelemek felhasználási területe

A hagyományosnál tehát egy félcellás napelem hatékonyabb, hiszen majdnem 20%-os hatékonysággal üzemeltethetők. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez az új, hatékonyabb rendszer mindenki számára elérhető-e? A válasz szerencsére igen, vagyis lakossági és ipari felhasználása is egyaránt megvalósítható.

Bármilyen felhasználási területről is legyen szó, komoly érv a félcellás napelemek esetében, hogy az úgynevezett árnyékolási tényező a félcellás modulok esetében kevésbé jelent problémát, hiszen ezek a cellák képesek 50%-os teljesítményt produkálni akkor is, ha az egyik felüket árnyék takarja.

Ugyanez a hagyományos napelem modulokról nem mondható el, amik nagymértékben veszítenek hatékonyságukból akkor, ha egy részüket nem éri közvetlenül napfény.

Ez különösen fontos például ipari napelem parkoknál, de a háztartások esetében sem elhanyagolható tényező.

Összegezve, a félcellás napelemek tehát egy ígéretes, új technológiának tekinthetők a napelemes piacon. Előnyeiknek köszönhetően a jövőben komoly előrelépés várható terjedésükben Magyarországon is. A  félcellás napelem rendszer további jellemzőiről a napelem rendszerek menüpontban olvashat.