Háztartási méretű kiserőművek (HMKE) tervezése, kivitelezése

Otthonunkban kiserőművet működtetni? Igen! Bemutatjuk a tervezéstől a kivitelezésig az otthoni kiserőművet részletesen, így Ön mindenre választ fog kapni.

A napelemes rendszerek szinte bárhova telepíthetőek, lapos vagy ferde tetőre, melléképület vagy garázs tetejére és természetesen vannak földre telepített napelemes rendszerek, a hely adta adottságokat kihasználva. A mai modern napelemes tartószerkezetek segítségével mindenfajta tető típusra telepíthető napelem rendszer, legyen az cseréptető, palatető, zsindelytető, lemeztető vagy a tetőfedés bármilyen változata. Mindenre van kidolgozott rögzítő szerkezet. 

A napelem modulok várható leadott teljesítménye jól prognosztizálható a meteorológiai megfigyelések alapján, az egyéb fizikai adottságok (gondolok itt tájolás és dőlés szög) ismeretében a megtérülés előre kiszámolható. A mostani árakon számolva minőségi anyagokból összeszerelt hálózatra tápláló napelem rendszer megtérülése támogatás nélkül, rendszer alkatrészektől függően kb. 8-10 év. Napelemes rendszerünkkel többé nem függünk az ingadozó áramáraktól, egyszeri beruházással megszabadulunk az áramszámlától és még az ingatlanunk értékét is növeljük a napelemes rendszerünk árával. A napelem rendszereket háztartási méretű kiserőműnek is hívjuk, mivel saját magunk termeljük az áramot, így ténylegesen egy kiserőművel rendelkezünk.

2008. január 1-jétol lépett érvénybe a 2007. évi LXXXVI. törvény Villamos Energia Törvény (VET) módosítása, mely bevezette a Háztartási méretű kiserőmű fogalmát, s egyszerűsítette azok létesítési, engedélyezési eljárását. Az minősül háztartási méretű hálózatra csatlakozó kiserőműnek, amelynek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t. A háztartási méretű kiserőművek telepítéséhez 50 kVA-ig nincs szükség építési engedélyre. Háztartási méretű kiserőművet (HMKE) nem csak lakossági Ügyfél létesíthet, hanem önkormányzat és vállalkozás is, a teljesítményhatár és csatlakozási pont feszültségszintjének figyelembe vételével. 

A háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője által termelt villamos energiát az üzemeltető kérésére az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia-kereskedő vagy egyetemes szolgáltató köteles átvenni. A kiserőművek 2,5 kVA-ig egyfázisúan csatlakoztathatók, 5 kVA teljesítmény felett csak háromfázisú villamosenergia termelő berendezés (inverter) kapcsolható a hálózatra. Az inverter egy olyan elektromos eszköz, amely az energiatermelő eszköz által előállított egyenáramot váltakozó árammá alakítja át. Ezt a váltakozó áramot lehet visszatáplálni a hálózatba. 

Hálózatvezérelt inverter szükséges, mely csak a hálózattal párhuzamosan képes működni, így hálózati hiba esetén automatikusan leválik a hálózatról.

Háztartási méretű kiserőmű a háztetőn
SMA háromfázisú inverter

A háztartási méretű kiserőmű a közcélú hálózattal vagy annak bármely leválasztott részével együtt szigetüzemben nem működhet. Életveszélyes lehet egy feszültségmentesített közcélú hálózaton végzett munka során a háztartási méretű kiserőműves visszatáplálás. 

A közcélú kisfeszültségű hálózat felőli táplálás megszűnésekor az inverteres napelemes egységnek automatikusan le kell válnia a hálózatról. Az inverternek rendelkeznie kell a nemzetközi szabványokban leírt követelmények teljesítését igazoló érvényes tanúsítvánnyal.

Háztartási kiserőmű felmérése

A háztartási méretű kiserőművek tervezése, telepítése során fontos lépés a helyszíni felmérés. A napelemes cégek általában a helyszíni felmérés ingyen végzik, nem számolnak fel önnek semmilyen költséget.

A felmérést végző szakember megnézi a tető tájolását és dőlésszögét, meggyőződik a tetőfelület árnyékmentességéről, a tető statikai állapotáról (elbírja-e a napelem rendszert), és felméri az ingatlan villamos rendszerének állapotát. 

Ezen adatok birtokában ki tudják számítani a háztartási kiserőműbe beépítendő anyagok pontos mennyiségét, és így tudnak adni önnek egy pontos, további költségektől mentes árajánlatot. Ha Ön az árajánlatot elfogadja, a cég a háztartási kiserőművek tervezését, telepítését teljes körű ügyintézéssel, kulcsra készen végzi el.

Háztartási méretű kiserőmű egy kocsibeállóra telepítve