Okos napelem rendszerek telepítése

Tekintse meg, hogy hogyan néz ki az okos napelem rendszereknek a telepítése! Mi részletesen bemutatjuk, hogy hogyan néz ki a folyamat. Olvassa el írásunkat!

A napelemes rendszereket, mint ahogy minden energiatermelő berendezést, az áramszolgáltató teljesítmény alapján kategorizálja. A leggyakrabban alkalmazott erőműtípus a háztartási méretű kiserőmű, amelynek az a célja, hogy a háztartás villamosenergia-szükségletét helyben megtermelje, ezzel hozzájárulva a környezetbe kibocsátott széndioxid mennyiségének csökkentéséhez. A háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatásához, vagyis a visszatápláláshoz az adott területen működő áramszolgáltató engedélye szükséges.

Ez a gyakorlatban két levélfeladást és egy hivatalos bejelentést igényel az áramszolgáltató ügyfélszolgálatán. Minden más ügyintézést a napelemes cégeknél általában elvégeznek. A napelemes rendszer csatlakoztatása a belső felhasználói hálózatra történik, így a termelt energia a saját fogyasztói berendezéseken, részben vagy teljesen felhasználásra is kerülhet. Ha a pillanatnyi termelés meghaladja a felhasználást, a többlettermelés a közcélú hálózatba kerül.

A hagyományos napelem rendszerek telepítésének lehetnek korlátai, mint pl. túltagolt, nem egy tájolású tetőfelület, árnyékolási tényezők. Ezeknek a korlátoknak, hiányosságoknak a kiküszöbölésére hozták létre az okos napelem modulokat és napelem rendszereket. A okos (smart) napelemes rendszereknek rengeteg előnyük van a korábbi napelemes rendszerekhez képest. Hatásfokuk eléri a 24-25 %-ot, ellentétben a korábbi 14-19 %-os hatásfokú napelem modulokkal. A smart napelem rendszer kiemelkedő minőségű, megnövelt hozamú és garanciaidejű, SolarEdge teljesítményoptimalizáló, munkapont követő és adatkommunikációs egységekkel felszerelt napelem modulok, amelyek rendszerfelügyelethez kapcsolódnak. 

A napelemek teljesítménye elemenként nyomon követhető, az esetleges hibák azonnal diagnosztizálhatóak, valamint a napelemek munkapont vezérlése alkalmazkodik a környezeti feltételekhez. Jelen esetben nem számít, ha kémény, fa, parabola antenna stb. árnyékot vet a napelemek felületére, a napelemek mindig az adott pillanatban elérhető maximális teljesítményt nyújtják. Tűzvédelem szempontjából, a rendszer lekapcsolásánál a DC oldalon jelentkező magasfeszültség alacsony értékre csökken, így nem jelent életveszélyt a tűzoltókra.

Okos napelem rendszer
Okos Solaredge napelem rendszer

Az okos napelem rendszereknél minden napelemtábla energiatermelése, különállóan egy mikroprocesszor irányítása alatt áll. Az okos napelem rendszer megoldást nyújt a jelen és a jövőben felmerülő problémákra, legyen az a napelem táblák, gyártásából adódó teljesítménykülönbségről, szennyeződés, hőmérsékletkülönbség vagy csúszó árnyékhatásból adódó teljesítményveszteség, esetleg eltérő tájolásról vagy különböző modulok használatáról. 

A rendszer rugalmasan bővíthető bármely gyártó, különböző típusú napelemtáblájával. 

Az okos napelem rendszer kivitelezéseink során a Solaredge termékeit használjuk, ennél a rendszernél pontosan nyomon követhető az egyes modulok termelése, és jelzi a rendszer, hogy pontosan melyik modullal van esetleg gond. Az okos napelem rendszerek napelem szintű monitoringgal rendelkeznek, minden egyes napelem teljesítményét és halmozott energiahozamát külön-külön is képes megmutatni. Így a beárnyékolt, elszennyeződött, sérült, hibás, vagy bármilyen okból gyengébb teljesítményű napelem nem maradhat észrevétlen többé. Az okos napelem rendszerek monitoring részét képező, napelem elrendezési vázlat segítségével az is pontosan meghatározható, hogy a napelem rendszeren belül hol található a gyengébb napelem.