Mire használhatom a napelem rendszert?

Pontosan mire elég egy napelem rendszer? Lehet a villanyszámlán kívül másra is hatással? Mennyi napelemre van szükség, hogy az egész házat ellássa? Mi lesz, ha nincs elég napfény, vagy ha egyáltalán nem süt a nap? Mi minden kérdésére választ adunk.

Hogyan használhatja ki a napenergiát?

Ez egy másik gyakori kérdés: mire elég a fotovoltaikus rendszer? Mit lehet vele ellátni a házban? A rövid válasz erre az, hogy mindent, amire csak lehetőség van.

Nincs két egyforma ház, így nincs két egyforma tető sem, amire ugyanúgy lehetne napelemeket szerelni. Éppen ezért van szükség mindig alapos helyszíni felmérésekre, mielőtt még akár csak terveket is készítenénk.

Azt viszont általánosságban elmondhatjuk, hogy első körben a cél mindig a család által felhasznált árammennyiség biztosítása.

Ennek során a ház továbbra is csatlakoztatva marad a szolgáltató hálózatára, és az árammennyiséget, amit nem használunk fel azonnal, azt a szolgáltató elszámolja nekünk. Emellett Önnek is szüksége lehet még a szolgáltatóra, hiszen tartósan napfénymentes időben valahonnan be kell szerezni az energiát.

Az így felmerülő költségek mellett azonban még mindig kifizetődő a napelemek folyamatos használata. Ez a legalapvetőbb és legcélszerűbb felhasználás a mi véleményünk szerint, hiszen már ezzel is óriási változást hozunk a család életébe. Azonban, ha ezt nem tudjuk tökéletesen megoldani, akkor inkább mondjunk le a teljes napelemes rendszer telepítéséről, hiszen a rossz teljesítményen működő rendszer soha nem fogja behozni az árát.

Ha viszont a helyszíni felmérés során mindent rendben találnak a kivitelező szakemberek, vagy esetleg még többre is lehetőséget látnak, akkor felvetődhet a lehetősége a napelemek segítségével a fűtés kiváltásának is.


Hogyan használhatja ki a napenergiát?
Mikor ideális egy ház arra, hogy a napelem rendszerrel fűtsük?

A megfelelő méretű felület, a dőlésszög, a tájolás és persze a ház hőszigeteltsége a legfontosabb szempontok, amiket a kivitelezők ilyenkor vizsgálnak, hogy tudják, elég energiát tud-e a rendszer termelni az épület felmelegítéséhez.

Mikor ideális egy ház arra, hogy a napelem rendszerrel fűtsük?

A legtökéletesebb talán, ha padlófűtésre támaszkodunk (természetesen néhány radiátorral kiegészítve), amely kis vízmennyiséggel dolgozik, így gyorsan felmelegíthető. Ezzel ellentétben egy régi radiátoros rendszer működtetése sokkal nehezebben oldható meg napelemekkel. Viszont a lehetőség mindig ott van, hogy új, modern berendezésekkel teljesen áramalapú fűtést állítsunk össze. Infra fűtőpanelek, illetve elektromos, úgynevezett norvég radiátorok hazánkban is elérhetőek, amelyek kifejezetten gazdaságos energiafelhasználással működnek, és körülbelül annyi fogyasztást jelentenek, mintha gázzal fűtenénk.

Muszáj hangsúlyozni, hogy mindehhez szükség van az alapos helyszíni felmérésre, ami megállapítja, hogy otthonunk alkalmas-e egy ilyen komoly rendszer kiépítésére. Ez természetesen nagyobb költségeket jelent – viszont a korábban említett megtérülés is hatványozódik! A ház áramellátásához önmagában egy kisebb rendszer felszerelése is elég, de ha van elég hely, és a felület minden fontosabb kritériumnak megfelel, felvetődhet a nagyobb befektetésben rejlő komolyabb lehetőségeket megfontolása is.

Napenergia a szabad energiaforrás

A nap több energiát biztosít számunkra, mint amit valaha is használnánk, és senki sem monopolizálhatja a napfényt. A napenergiával működő rendszer pénzt takarít meg attól a pillanattól kezdve, amikor be van kapcsolva, azonban a napenergia előnyei a hosszú távon jól láthatóak. Minél hosszabb ideig a napenergiával rendelkezik, annál jobban élvezheti a napenergia-technológia előnyeit és támogatja a környezetet.

A napenergián kívül a napenergia egy második alkalmazást is tartalmaz. Gyakran összekapcsoljuk a napenergiát a villamos energiával, amelyet napelem-paneleken keresztül szereztünk, de a napenergia által fűtési célra felhasznált energiát is felhasználhatjuk. Ez a folyamat olyan napkollektoros rendszerek telepítésével valósul meg, amelyek egyszerűen átalakítják a napfényt fűtési megoldásokká.

A napenergia-technológia elfogadása a közelben van, és elkezdhetjük a napelemek használatának növelésével.

Napenergia a szabad energiaforrás