Napelem a háztetőre

Amikor napelem rendszert szeretnénk telepíttetni a háztetőnkre, akkor meg kell vizsgálni a kivitelezés előtt többek között az állapotát, a tájolását és a tető felületét.

A napelemek a fotovoltaikus elv alapján működve a napfény hatására elektromos áramot termelnek. A Nap egy kimeríthetetlen energiaforrás, és még évmilliárdokig sugározza ránk fényét. 

A megújuló energiaforrások egyre jobban elterjednek, egyre több helyen láthatunk szélerőműveket és napelemes rendszereket. A hazánktól északabbra található országokban is (például Németország, Hollandia vagy az Egyesült Királyság), ahol kevesebb az éves napsütéses órák száma, sokkal elterjedtebb a napenergia felhasználása, mint nálunk. 

Pedig hazánkban a napsütéses órák száma különösen kedvez a napelemes rendszerek gyors megtérülésének, Magyarországon évente átlagosan 2000 órát át süt a Nap, ezért jóval több energiát termel a napelemes rendszerünk.

Napelemes rendszereket mindenhol használnak, ezek szolgáltatják az energiát a műholdaknak és a napelemes számológépeknek, de legtöbbször háztetőkre telepített napelemekkel találkozhatunk.

Amikor napelem rendszert szeretnénk telepíttetni a háztetőnkre, akkor pár dolgot meg kell meg kell vizsgálni a kivitelezés előtt. Fontos hogy milyen a háztető tájolása, hogy rendelkezünk-e megfelelő méretű árnyékmentes tetőfelülettel a napelemek számára.

A jelenlegi árak mellett egy családi méretű napelem rendszer megtérülési ideje 10-12 év. Azt figyelembe véve, hogy a napelemek élettartama 25-30 év, a befektetés több mint az életciklusa felére gyakorlatilag ingyenes áramellátást képes biztosítani.

Az áramszolgáltatókat törvény kötelezi arra, hogy a háztartási méretű kiserőművek által megtermelt energiát átvegyék. A oda-vissza mérő és működő villanyórán keresztül a hálózatra feltölthető a többlet energia, amivel a szolgáltatók szaldós elszámolással számolnak el. Ez azt jelenti, hogy a napelemes rendszerek által megtermelt többlet energiát lényegében ingyenesen lehet eltárolni a szolgáltató hálózatában.

Schletter napelemes tartószerkezet
Napelemek a háztetőn

A napelem rendszerünkkel minden káros anyag kibocsátása nélkül termelhetünk áramot a háztartásunk számára, ezzel óvjuk a környezetünk és a levegő minőségét.

A napelem modulok által megtermelt áram egyenáram, amit hogy a háztartásunkban is fel tudjuk használni egy áramátalakító berendezésre, inveterre van szükségünk, ami az egyenáramot váltóárammá alakítja át, ezzel működnek elektromos eszközeink, és ezt tápláljuk be az energiaszolgáltató rendszerébe.

A napelemek háztetőre való rögzítésére különleges, az időjárás viszontagságainak ellenálló tartószerkezetre van szükségünk, ami 30-40 évig helyén tartja a háztetőn lévő napelemeket.

Napelemes rendszer kivitelezéseinket a német Schletter cég napelemes tartószerkezetével végezzük, amelyek minden tetőtípusra kínálnak megoldást, a lapos tetőktől a földre telepített napelemes rendszerekig.