Napelem kivitelezés és klímaszerelés

A napelemes rendszerünket már az elejétől kezdve tervezhetjük úgy, hogy nem csak a most meglévő áramszámlánktól szabadulunk meg, hanem a fűtés számlánkat is ki szeretnénk váltani. Lehetőségünk van arra, hogy klímával váltsuk ki a fűtést.

Napelem kivitelezés és klímaszerelés

A napelem modulokkal helyben állíthatunk elő tiszta, megújuló elektromos áramot. A napelemes rendszerünk által megtermelt áramot az energiaszolgáltató rendszerébe tápláljuk be, és onnan vesszük vissza, amikor a napelemes rendszerünk nem termel. Ha a napelemes rendszerünk többet termel, mint amennyit a háztartásunk felhasznál akkor azt a szolgáltató megvásárolja tőlünk, azonban ezt a többlet áramot akár fűtés rásegítésre is felhasználhatjuk. 

napelemes rendszerünket már az elejétől kezdve tervezhetjük úgy, hogy nem csak a most meglévő áramszámlánktól szabadulunk meg, hanem a fűtés számlánkat is ki szeretnénk váltani. Ekkor a napelemes rendszerét úgy kell megtervezni, hogy a fűtéshez szükséges plusz energiát is megtermelje az ön háztartási kiserőműve. Ezzel az ön napelemes rendszere gyorsabban térül meg, és a fűtés számlától is megszabadult. Egy ilyen elektromos fűtési mód a klímával való fűtés. Ha nem is folyamatos, állandósült fűtési módszernek, de kiegészítésnek tökéletes. 

Távfűtéses lakásban, amikor még nem kapcsolták fel a fűtést, de éjszaka hideg van tökéletes megoldás. Vagy reggelente, amikor túl hideg van a zuhanyzáshoz, akkor is jó bekapcsolni, mivel pillanatok alatt kellemes meleget tud varázsolni. Ma már nincs nagy árkülönbség egy hagyományos és egy invertes készülék között, így tökéletes választás lehet, hogy egy fűtő klímát szereltessünk be. Kiegészítő fűtésként sokkal jobb megoldás, mint egy villanyradiátor, ami rengeteg áramot fogyaszt.

Milyen a klímával való fűtés?

A mai modern klíma berendezésekkel nem csak hűteni, hanem fűteni is lehet. Nagy előnyük, hogy a fűtés nem jár szennyezőanyagok (pl. füst) kibocsátásával és különleges, előre kiépített épületelemek (pl. kémény) vagy más kiegészítőkre sincs szükség. Az invertes klíma még nem terjedt el teljesen, pedig teljesen máshogyan működik, mint egy hagyományos klíma. A hagyományos klímák működése köztudott: be és kikapcsolás van folyamatosan. Ha elérte a beállított hőfokot, akkor kikapcsol, ha túl meleg van, elkezd dolgozni. Ez mind jó, kivéve, hogy így napjában többször kapcsol be a klíma, így rengeteg áramot fogyaszt: teljesen feleslegesen. Teljes fordulatszámon dolgozik, még akkor is, ha erre egyáltalán nincs szükség.

Napelem kivitelezés és klímaszerelés
Napelem kivitelezés és klímaszerelés

Az invertes klíma ebben más. Az invertes klíma gyakorlatilag soha nincs teljesen leállítva, ha be van kapcsolva, akkor fokozatos változtatja a munka hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy sokkal alacsonyabb energia szinten működik, mivel nincs olyan helyzet, hogy hirtelen el kell kezdenie nagyon dolgozni. Folyamatosan dolgozik, alacsony energia szinten. Ez azért is jó, mert sokan érzékenyek a hirtelen hőmérsékletváltozásra, így őket kellemetlenül érinti, ha hirtelen csökken a hőmérséklet 5-6 fokot. Ezzel szemben az invertes klímánál ez szinte észre sem vehető.

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyivel drágább a fűtés klímával, mint a hagyományos módszerekkel, hiszen a köztudatban az él, hogy az elektromos fűtőberendezések üzemeltetése a legdrágább. Ez így is van, de csak akkor, ha régebbi berendezésekről beszélünk. A modern és minőségi téren kifogástalan új klíma készülékek gazdaságos fűtésre is képesek. Főleg az inverteres klíma megoldások. A klíma berendezés a nyári kánikula miatt már sok helyen fel van szerelve. Érdemes már ilyenkor előre gondolkodni, és olyan modellt választani, amely magas minőségi megoldást kínál a fűtésre is.