Állami támogatás a napelemes rendszerekre

Hogyan működik az állami támogatás? Ki igényelheti, és hogyan? Pontosan mennyit jelent ez a támogatás? Tekintse meg, hogyan működik, mi mindenre választ adunk.

Megéri napelembe fektetni?

A napenergia használatával a nap erejét alakítjuk át elektromos árammá. A megújuló energiák közül a napelemes rendszerekkel találkozhatunk legtöbbször, a napelemek ott vannak a számológépeinkben, a kerti lámpákban, és a műholdak energiaellátását is napelemekkel biztosítják.

A napelemes rendszerrel egyszerre szabadulunk meg az áramszámla fogyasztásának terhétől, és az ingatlanunk értékét is növeljük. A napenergia az egyik legtisztább energiaforrás, a napelemek káros anyag kibocsátás nélkül termelnek áramot számunkra, így napelemes befektetésünkkel óvjuk a levegő és környezetünk egészségét. 

Napjainkban rohamosan bővül a családi házakra telepített napelemes rendszerek száma. Egyre több magánszemély vág bele napelemes beruházásba, köszönhetően a csökkenő áraknak. Fontos szempont még, hogy egyre kisebb a bizalmatlanság ezen „új technológia” iránt, hiszen az ismeretségi körben, a lakókörnyezet közelében biztos van már egy működő rendszer, amiről első kézből szerezhetünk információt.

Támogatás magánszemélyeknek

A napelem rendszerekről többen úgy gondolják, hogy nem térülnek meg, vagy mielőtt megtérülne a napelem rendszer használhatatlanná válik.

Ezzel szemben a napelemes rendszerek átlagos megtérülési ideje 8-10 év támogatás nélkül, és ezután a napelem rendszerünk ingyen termel áramot számunkra évtizedeken át. Magánszemélyek számára jelenleg nem áll rendelkezésre vissza nem térítendő támogatás napelem telepítésére, és nincs információ arról, hogy a közeljövőben várható-e valamilyen konstrukció.

2018-ban lakossági támogatás továbbra is a kedvező, 0%-os kamatú (és 0% THM) hitel formájában érhető el. A hitel futamideje maximum 20 év lehet, 10% önerőt szükséges biztosítani. A 0%-os hitel feltételeiről a 0%-os lakossági hitel napelemes fejlesztésre cikkünkben írtunk bővebben.

Napelem rendszer egy családi házon
Napelem egy raktáron

Támogatás cégeknek

A cégek és vállalkozások egyik legmagasabb költségét az energiaszámlák jelentik, ezen belül az áramszámla az egyik meghatározó összeg. Lassan azonban nemcsak a magas költségek, időnként az akadozó energiaellátás, hanem a környezetre gyakorolt negatív hatás is komoly gondokat okoz. 

Sok vállalkozás számára fontos a környezet védelme, megóvása, és fontosnak tartják milyen egyéb megújuló forrásból lehet energiát "nyerni", mivel csökkenthetjük a cégünk, vállalkozásunk kiadásait. A napelemes rendszerek telepítése vállalkozások esetében is megéri! 

A KEHOP valamint a GINOP keretei között cégek részére is várhatóak olyan pályázati kiírások, amelyekben vállalkozások is jó eséllyel pályázhatnak napelemes rendszerek telepítésére. A napelemeknek és a pályázatok révén nyert összegeknek köszönhetően nagyságrendekkel csökkenthetők a rendszer kiépítésének bekerülési költségei, arról nem is beszélve, hogy a napelem rendszer megtérülése után még 20-30 évig ingyen energiával látja el vállalkozásunkat.

Az igényelhető támogatásokról és pályázatokról a Napelem rendszer pályázatok cégeknek cimű cikkünkben írtunk részletesen.