Napelemes passzív ház

A passzívház egy olyan épületet jelent, amelynek belső klímája télen-nyáron kellemes érzést biztosít hagyományos fűtési rendszer nélkül, akár napelemmel is.

A passzívház egy olyan épületet jelent, amelynek belső klímája télen-nyáron kellemes érzést biztosít hagyományos fűtési rendszer nélkül. 

Az épületnek optimális összhangban kell lennie a fal, a padló, a tető és az ablakok hőszigetelő képességének, az épületek tájolásának az alkalmazandó anyagok minőségének, a belső higiénikus klímát előállító állandó friss levegőről gondoskodó hőszivattyús fűtési eljárásnak, valamint a természetből nyerhető egyéb alternatív energiaforrások kihasználásának (pl. napenergia, szélenergia). 

A kifelé áramló hőveszteséget minimálisra csökkenti, a beáramló napenergiát pedig maximálisan kihasználja. A melegnek a "termikus" burkon történő kiáramlását tökéletes hőszigeteléssel, légzárással, a hőhídak teljes kiküszöbölésével és a kompakt épületformával lehet megakadályozni.

A passzívházakban a kívülről bejövő levegő felfűtése, illetve hűtése a Föld és a Nap energiájának felhasználásával történik. A leggyakrabban a napelemek által termelt energiát használják a passzív házak energiaforrásaként.

Passzív ház napelemekkel

A napelemek olyan szilárdtest eszközök, amelyek a fénysugárzás energiáját közvetlenül villamos energiává alakítják. A napelem által tiszta, megújuló energiát állíthatunk elő a környezet szennyezése nélkül, mivel a napelem áramtermelés közben nem bocsát ki káros anyagokat, nincs széndioxid kibocsátás. A környezettudatos életmódot folytatok számára fontos, hogy az energia megtermelése közben is, óvják, védjék a környezetet, a levegő minőségét.

A napelemekkel megtermelt áram egyenáram, így hogy az háztartásunkban is fel tudjuk használni szükségünk van egy áramátalakító berendezésre, az inverterre, ami az egyenáramot váltóárammá alakítja át.

Ezt az áramot már a háztartási elektromos eszközeinkkel is fel tudjuk használni és a megtermelt többlet energiát a szolgáltató elektromos hálózatába tápláljuk be, és onnan vételezzük vissza, amikor a napelem rendszerünk kevesebbet, vagy egyáltalán nem termel áramot (pl. éjszaka, télen).

Az energia szolgáltató a megtermelt többletáramot törvényileg köteles átvenni. Az elszámolás a szolgáltatóval éves szinten történik megállapításra egy oda-vissza mérő villanyóra segítségével.