Napelem rendszer monitoring

Tekintse meg, hogy mit takar a napelemes rendszereknek a monitoringja! Mi részletesen bemutatjuk, hogy mit jelent ez, hogyan zajlik, és hogy miért jó ez Önnek.

A mai világban az emberiség energiapazarló életmódja, valamint a fosszilis energiahordozók belátható időn belüli kimerülése miatt új terület felé kell fordulnunk, új energiaforrásokat kell hasznosítanunk. A jelenleg megszokott életmódunk fenntartásához egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a megújuló energiaforrásokra. A legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásunk a Nap. A Nap sugárzását hasznosíthatjuk napkollektorokkal hőenergiaként, vagy napelemmel villamos energiát állíthatunk elő belőle. A napelemes rendszereknek karbantartási igénye szinte nincs. 

A napelem csendesen teszi a dolgát és termeli az ingyen energiát. Napelemes rendszerek működési élettartama 30-40 év. A napelemes rendszer óvja, védi a környezetünket, mert nincs széndioxid és egyéb környezetszennyező gáz kibocsájtás. A jól megtervezett és kivitelezett napelemes rendszer teljesen kiváltja a villanyszámláját. Úgy szabadul meg egyszeri beruházással az áramszámlától, hogy még az ingatlana értéke is növekszik.

A napelem rendszereket ma már mindenhol megtalálhatjuk, a világűrben keringő űrállomástól a napelemes számológépekig. A napelemes rendszerrel helyben állíthatjuk elő az elektromos áramot. A napelemes rendszerek szinte bármilyen tetőtípusra telepíthetőek, legyen az lapos tető, pala tető, a mai modern, az időjárás kihívásainak ellenálló napelemes tartószerkezetek minden tetőtípusra kínálnak megoldást. 

A napelem modulok által termelt áram egyenáram, és így, hogy az áramszolgálató hálózatába be tudjuk táplálni, át kell alakítani váltóárammá. Erre szolgál az inverter, ami a napelem modulok által termelt egyenáramot váltóárammá alakítja át. A napelemes rendszerekbe csak a szabványoknak megfelelő, az áramszolgálató által engedélyezett inverter szerelhető be. Az inverter szinte minden esetben méri és regisztrálja a napelemek energiahozamát. A pillanatnyi teljesítmény és a halmozott energiatermelési adatok az inverter kijelzőjéről leolvashatók. 

Ezért fontos a napelem rendszerek monitoringja, az utánkövetés szempontjából.

Napelemes rendszer a háztetőn
Napelemes rendszer monitoring vázlatrajza

A napelem rendszerek kivitelezése teljeskörű ügyintézéssel átlagosan két hónapba telik. Ennek az időnek a nagy részét a dokumentációk intézése teszi ki, maga a napelem rendszer telepítése egy családi háznál csak egy napot vesz igénybe. Ez a helyszíni felmérésnek és pontos tervezésnek köszönhető, így a kivitelezés napján a telepítést végző szakember dolga is egyszerűbb. Azonban a napelem rendszer telepítésével nem ér véget a munka, hiszen a telepített napelemes monitoringját, távfelügyeletét is el fogják látni a napelemes cég emberei. A mai korszerű napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. 

Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők. A korszerű inverterek kommunikációs modullal is rendelkeznek, Wifi segítségével rá tudnak csatlakozni az internetre, és adataikat az invertergyártó által üzemeltetett szerverre tudják továbbítani. Az adatok megjelenítésére pedig az invertergyártók online monitoring portált üzemeltetnek, amelynek a használata általában az inverter teljes élettartamára szólóan ingyenes. 

A korszerű napelemes rendszerek tehát többletköltség nélkül, vagy a kommunikációs modul minimális többletköltségével képesek biztosítani a napelemes rendszer online rendszerfelügyeletét, monitoringját.