Napelemes ház építése

Ha házat építene, akkor mindenféleképpen vegye fontolóra, hogy már alapból napelemes házat építtessen. Legyen környezettudatos, és tegyen szert az előnyökre!

A napelemek egyenáramot termelnek, az inverter az egyenáramot 230V-os váltakozó árammá alakítja, amit a szolgáltató hálózatába táplálunk be. Egy oda-vissza mérő villanyóra rögzíti az el nem fogyasztott, hálózatba visszatáplált áram és az áramszolgáltatótól átvett áram mennyiségét. A napelem rendszerek egyik fő elemei a napelem modulok, amelyek az áramot termelik a házunkra. Ezért is nagyon fontos, hogy olyan napelemes kivitelező céget válasszunk, akik a napelemes rendszer telepítésekor minőségi, magas hatásfokú napelem modulokat használ. 

Több napelemes cég a kivitelezéseit a japán Sharp napelem gyártó cég napelem moduljaival végzi, amelyek a prémium minőséget jelentik a napelemes modulok piacán. A világ egyik legrégibb napelem gyártó cégéről beszélünk, amely 1958-ban kezdte meg munkáját, és azóta egyaránt megtaláljuk rendszereit a legmodernebb műholdakban, és azokban a számológépekben is, amelyek valószínűleg szinte minden háztartásban ott vannak valamelyik fiókban.

Napelemes rendszerünkkel megújuló, zöld energiát termelünk káros széndioxid kibocsátása nélkül. Ha házépítést tervezzük, érdemes az épülő házunkat úgy megterveztetni, hogy a háztetőre napelemes rendszert telepítünk. Ekkor még arra is tudunk figyelni, hogy a tetőnk tájolása és mérete ideális legyen a napelemes rendszer részére. 

A tervezésnél vegyük figyelembe, hogy a várható áramfogyasztásunkat fedezze a napelem modulok által megtermelt áram mennyisége. De akár úgy is kialakíthatjuk az új építésű házunkat, hogy a napelemes rendszerünk mérete nagyobb legyen, így a napelem modulok által megtermelt többlet áramot elektromos fűtésre, vagy nyáron a klíma működtetésére használhassuk fel.

Napelem a házon
Napelemes ház

2021-től közel nulla energiaigényű épület építhető, amely azt jelenti, hogy az összenergia igény meghatározásánál a költségoptimalizált előírásoknak kell megfelelni, de szintén követelmény, hogy legalább 25 százalékban megújuló energiaforrásból kell az épület energiaszükségletét biztosítani, és itt az ideális megújuló energiaforrás a napelem rendszer, ami az újépítésű házak és társasházak tetejére is feltelepíthetőek. 

Meg kell azonban jegyezni, hogy a változások nem csak a teljesen új beruházásokat érinthetik, hanem a felújításokat és bővítéseket is. Jelentős felújítások esetében szintén teljesíteni kell a költségoptimalizált követelményszintet, nem jelentős felújítás esetében pedig a kritériumot az új szerkezetnek kell tudnia. Annyi a könnyebbség, hogy felújításoknál 2021 után sem kell megfelelni a közel nulla energiaigényű épületek szabályainak.