Napelem tartószerkezet

Miért fontos a jó napelemes tartószerkezet? A tartószerkezet feladata, hogy a napelem modulokat évtizedekre a tetőre rögzítse, így ha nem az időjárás kihívásainak ellenálló, minőségi anyagból készül a napelem rendszerünk rögzítése, az bajt okozhat.

A napelem panelok elektromos áramot állítanak elő, a Nap fényét kihasználva. Az így megtermelt áram egy tiszta, környezet barát módon megtermelt áram, minden káros anyag kibocsátása nélkül.

A napelem rendszerekből általában csak magát a napelem modulokat látjuk, pedig a napelem rendszerek komplex, több részből álló rendszerek. A napelem rendszer elemei: a polykristályos vagy monokristályos napelem panelok, az inverter, a túlfeszültség védelem, a kábelek, és a napelem rendszert rögzítő tartószerkezet.

A tartószerkezet rögzíti a napelemeket a tetőre, így fontos, hogy első osztályú, minőségi anyagból készüljön, hogy évtizedekig gondozásmentesen a helyükön maradjanak a napelemek.

Miért fontos a megfelelő napelem rendszer tartószerkezet?

A tartószerkezet szintén alapvető része az egész rendszernek, így itt sem elégedhetünk meg akármivel. Olyan kivitelező céget kell keresnünk, amelyik kizárólag első osztályú és minőségű rögzítés technikát alkalmaz.

Fontos, hogy kiváló minőségű, nem korrodálódó, saválló anyagokkal dolgozzanak, amelyek hosszú évtizedeken át tartják majd meg napelemeidet, az időjárás viszontagságainak ellenállva.

Az első osztályú, saválló acélból készült tartószerkezet tartósan ellenáll az időjárás kihívásainak, így biztosan tartja napelem rendszerünket. A modern napelemes tartószerkezetek minden tető típusra kínálnak megoldást, a sátortetőtől a lapos tetőig, és a földre telepített napelemes rendszerekre.

Miért fontos a megfelelő napelem rendszer tartószerkezet?
A napelem tájolása és a tartószerkezet

A napelem tájolása és a tartószerkezet

A tartószerkezettel tudjuk segíteni a napelemek megfelelő dőlésszögének beállítását. A napelem rendszerek telepítésének tervezésekor, számos szempontot figyelembe kell venni. A tető dőlésszögét, tájolását és árnyékmentességét. Lényeges szempont a telepítendő tetőfelület tájolása!

Miért fontos a tető tájolása? A helytelenül megválasztott tájolás, valamint dőlésszög eredményeként a napelemes rendszer jelentősen kevesebb villamos- energiát fog előállítani, mint amennyit optimális tájolás esetén. Ez azt jelenti, hogy a napelemes rendszerünk hosszabb idő alatt térül meg. 

Magyarországon a legideálisabb a délkelet és délnyugati közötti tájolás, így érheti legtöbb napfény a napelemeket. A tető dőlésszögében a 25-45 fok az ideális, de ettől kisebb eltérés, nem okoz komoly termelés kiesést. 

Napelemek és az árnyék

Fontos kérdés még a tető árnyékoltsága. A napelemekre vetett, fák vagy kémény okozta árnyék komolyan visszavetheti a napelemes rendszerünk termelését, így ezekre a dolgokra is figyelnünk kell a napelem rendszer megtervezésekor. Ezért nagyon fontos a helyszíni felmérés, hogy a tető tájolását, dőlésszögét és a tető árnyékmentességét, a felmérést végző szakember meg tudja határozni, és egy személyre szabott, pontos árajánlatot tudjon adni.

A napelemek dőlésszögével bővebben a Napelem tájolása cikkben írtunk.

Napelemek és az árnyék