Napelemes lámpa

Napelemes lámpával ingyenes lesz a világítás a kertjében. Díszítse kertjét egy klassz lámpával! Fényfűzérek, mozgásérzékelők, dekorlámpák tárháza várja Önt!

A napelem panel egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától és a sugárzott fény hullámhosszától, valamint annak beesési szögétől. 

A napelemekkel megtermelt áram környezetbarát, megújuló energia, amellyel védjük a környezetünk egészségét, mivel a napelemes áramtermelés nem jár káros anyag kibocsátással. A napelemek ma már szinte mindenhol megtalálhatóak: a világűrben keringő műholdaktól a sarkkörökig szolgáltatják számunkra az áramot, és a háztartásunkban is találkozhatunk velük a napelemes számológépekben és a napelemes lámpákban.

A napelemes lámpák rendkívül praktikusak. Ha a szabadban, például a kertünkben használjuk őket, akkor egésznap szívják magukba a nap energiáját, amelyet majd közvetítenek nekünk este, amikor szükség van a fényre. Rendkívül sok fajta lámpa érhető el, vannak fényfűzérek, vannak mozgásérzékelős lámpák, de vannak csak szimpla dekorlámpák is, amelyekkel feldobhatjuk kertünket.

A napelem modulok által megtermelt áram egyenáram, Ezt az egyenáramot az inverter alakítja át a háztartásunkban is használatos váltóárammá, amelyet aztán az energiaszolgáltató hálózatába szolgáltatunk be. Ezeket a rendszereket hívjuk hálózatra visszatápláló napelemes rendszereknek. 

A szolgáltatóval az elszámolás éves szinten történik, egy oda-vissza mérő óra segítségével. A napelemes lámpáknál azonban nincs szükség a szolgáltató hálózatába való betáplálásra. Kis feszültségen működnek és a napelem által megtermelt áramot egy kis akkumulátor tárolja el, amely elegendő áramot tárol el, hogy a Led izzó egész éjjel működjön. Ezt a fajta napelem rendszert nevezzük szigetüzemnek, amikor nem csatlakozunk az energiaszolgáltató hálózatára.

A napelemek nem csak a házunkon lehetnek, hanem a lámpákon is. Mit jelent ez? Azt, hogy tehetünk olyan lámpákat a kertünkben, amelyek napelemmel működnek, és nem kell hozzá napelemet felszereltetni a házunkra. Ezek a lámpák napközben feltöltik magukat, így este, amikor például munkából haza érünk már tele vannak energiával, így automatikusan feltudnak kapcsolni. Ugye milyen nagyszerű?

Napelemes lámpa a falon
Napelemes lámpa

A szigetüzemű napelemek a napsugárzás energiáját közvetlenül villamos energiává /árammá alakítják át. Ezt a megtermelt energiát szolár akkumulátorokban tárolja. Szigetüzemű inverter segítségével 230VAC/50Hz~ valódi szinuszos váltakozófeszültséget kapunk, így tudjuk működtetni hagyományos kisfeszültségű fogyasztóinkat.

Ahol nincs közcélú elektromos hálózat az ún. sziget üzemű rendszert terjedt el. Mint az a nevéből is kitűnik, egy ellátatlan területen létesít elektromos energiával ellátott „ szigetet„ Sokkal gazdaságosabb és gyakoribb az ún. hálózati visszatápláló rendszer, amely veszteségek nélkül „tárolja „ az energiát az elektromos hálózatban.