Napelemes lámpa

Napelemes lámpa - ingyenes világítás a kertjében! Dobja fel kertjét egy klassz lámpával! Fényfűzérek, mozgásérzékelők, dekorlámpák tárháza várja Önt!

A napelem panel egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától és a sugárzott fény hullámhosszától, valamint annak beesési szögétől. 

A napelemekkel megtermelt áram környezetbarát, megújuló energia, amellyel védjük a környezetünk egészségét, mivel a napelemes áramtermelés nem jár káros anyag kibocsátással. A napelemek ma már mindenhol megtalálhatóak a világűrben keringő műholdaktól a sarkkörökig szolgáltatják számunkra az áramot, és a háztartásunkban is találkozhatunk velük a napelemes számológépekben és a napelemes lámpákban.

A napelemes lámpák rendkívül praktikusak. Ha a szabadban, például a kertünkben használjuk őket, akkor egésznap szívják magukba a nap energiáját, amelyet majd közvetítenek nekünk este, amikor szükség van a fényre. Rendkívül sok fajta lámpa érhető el, vannak fényfűzérek, vannak mozgásérzékelős lámpák, de vannak csak szimpla dekorlámpák is, amelyekkel feldobhatjuk kertünket.

A napelem modulok által megtermelt áram egyenáram, amit az inverter alakít át a háztartásunkban is használatos váltóárammá amit az energiaszolgáltató hálózatásba szolgáltatunk be. Ezeket a rendszereket hívjuk hálózatra visszatápláló napelemes rendszereknek. 

A szolgáltatóval az elszámolás éves szinten történik, egy oda-vissza mérő óra segítségével. A napelemes lámpáknál azonban nincs szükség a szolgáltató hálózatába való betáplálásra. Kis feszültségen működnek és a napelem által megtermelt áramot egy kis akkumulátor tárolja el, amely elegendő áramot tárol el, hogy a led izzó egész éjjel működjön. Ezt a fajta napelem rendszert nevezzük szigetüzemnek, amikor nem csatlakozunk az energiaszolgáltató hálózatára.

A napelemek nem csak a házunkon lehetnek, hanem a lámpákon is. Mit jelent ez? Azt, hogy vehetünk olyan lámpákat a kertünkben, amelyek napelemmel működnek úgy, hogy nem kell hozzá az, hogy napelem legyen felszerelve a házunkra. Ezek a lámpák napközben feltöltik magukat, így este, amikor például munkából haza érünk már tele vannak energiával, így automatikusan feltudnak kapcsolni. Ugye milyen nagyszerű?

Napelemes lámpa a falon
Napelemes lámpa

A szigetüzemű napelemek a napsugárzás energiáját közvetlenül villamos energiává /árammá alakítják át. Ezt a megtermelt energiát szolár akkumulátorokban tárolja. Szigetüzemű inverter segítségével 230VAC/50Hz~ valódi szinuszos váltakozófeszültséget kapunk, így tudjuk működtetni hagyományos kisfeszültségű fogyasztóinkat.

Ahol nincs közcélú elektromos hálózat az un. sziget üzemű rendszert terjedt el. Mint nevéből is kitűnik egy ellátatlan területen létesít elektromos energiával ellátott „ szigetet„ Sokkal gazdaságosabb és gyakoribb az un. hálózati visszatápláló rendszer, mely veszteségek nélkül „tárolja „ az energiát az elektromos hálózatban.