Napelemek típusai

A napelemeknek három különböző típusa ismert: amorf, monokristályos és polikristályos szerkezetű napelemek, teljesítményükben és megjelenésükben is különböznek.

A napelemeknek három különböző típusa ismert: amorf, monokristályos és polikristályos szerkezetű napelemek. Ezek teljesítményükben és megjelenésükben is nagymértékben különböznek. A legrégebben használt, és éppen ezért a legkifinomultabb technológiának a kristályos napelem számít. Ezeket már 1954 óta, nagy tisztaságú szilícium cellákból gyártják, amelyeket sorba kötve, egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva készítenek.

Polikristályos napelem

A polikristályos napelemeket egyszerűen kristályos napelemeknek is nevezik, ha közelről megnézzük a cellát, látszódnak a szabálytalan elrendezésű kristályok. Ahogy a nevéből is adódik, már nem egy, hanem több kristály alkotja. Öntési technológiával készülnek. Külsőleg kékes-lila színűek A kristályokat tömbben, azaz öntecsben növesztik, majd ezt a tömböt szeletelik fel vékony szeletekre, így kapják a cellákat.

Az egyes cellák ónszalaggal vannak összeforrasztva, majd többrétegű védőburkolatba helyezve. Előállítási költségük alacsonyabb, mint monokristályos társaiké, viszont kisebb hatásfokkal is működnek (13-17%).

A gyári garancia 25 év, élettartamuk minimum 30 év. Ez a polikristályos típus, a tájolásra és dőlésszögre kevésbé érzékeny, így a napelemes rendszerek telepítésekor, szélesebb felhasználási lehetőséget nyújt. Az ára kedvezőbb, mint a monokristályos típusé. Napjainkban a világon jelenleg ebből a típusból épül fel a legtöbb erőmű és háztartási méretű napelemes rendszer.

Monokristályos napelem

Egykristályos napelemeknek is nevezik ezeket a napelemeket. Azért egykristály, mert a gyártástechnológia során egy henger alakú hatalmas kristályt növesztenek, majd ezeket vágják szintén vékony szeletekre. A monokristályos napelem több cellából épül fel, és minden cella egy kristályszerkezetet alkot. Több szilícium réteg összehegesztésével készül. Cellái fekete színűek, külsőleg jól elkülöníthetőek. A szeleteket a polikristályos napelemhez hasonlóan összeforrasztják, többrétegű védőburkolatba helyezik és így állítják össze a napelem táblát.

Monokristályos napelem
Amorf napelem

Hatásfokuk a kereskedelmi forgalomban kapható szilícium alapú napelemek között a legmagasabb, 14-20%. A gyári garancia 25 év, élettartama minimum 30 év. Ez a monokristályos típus, a tájolásra és dőlésszögre érzékenyebb, így a napelemes rendszerek tervezésekor erre fokozottan oda kell figyelni. A monokristályos a forró égövi, direkt napsugárzás, a polikristályos az északi területeken kialakuló szórt fény esetében teljesít jobban. A kettő hatásfokában csak egy minimális eltérés figyelhető meg.

Vékony rétegű (Amorf) napelem

Az amorf, vagy más néven vékony rétegű napelem a legolcsóbb, de a hatásfoka is ennek a leggyengébb (5-8%). Éppen ezért nagy felületre van szükség belőlük. Nem tagolt napelem, teljes felületét egyetlen fekete árnyalatú amorf kristály alkotja. A vékonyrétegű napelemek mindössze alapanyagukban egyeznek meg a kristályos napelemekkel. Az összes típus közül ezt fejlesztik a leggyorsabb ütemben. Gyártásuk során az hordozórétegre gőzölik fel a félvezető rétegeket, ami lehet üveg, fém vagy más időjárásálló anyag. Így hajlékony, hordozható napelem is gyártható.

Előnye a kristályos napelemekhez képest, hogy kevésbé érzékeny a melegedésre, és szélesebb fényspektrumot tud hasznosítani. Felületük szép homogén és lehet átlátszó, valamint hajlékony kivitelben is készíteni. Ezek esztétikai, valamint építészeti szempontból is fontosak lehetnek. A gyári garancia 10 év, élettartama kb. 15 évre tehető. Ezek a típusú napelemek, nagyobb felülettel rendelkező épületeken alkalmazhatóak napelemes rendszerek építő elemeiként.

A mono- vagy polikristályos modulokból álló napelemes rendszerek 2.5- 3-szor kisebb felületet igényelnek az amorf technológiához képest és a modulok ára kb. 1.5-szerese az amorf modulokhoz viszonyítva.

Napelemek típusai
Olcsón, garanciával megbízható szakemberektől

Klíma javítás Budapest

Olcsón, garanciával megbízható szakemberektől

Teljes körű klíma ellátást biztosítunk, legyen az javítás, karbantartás, tisztítás, beszerelés, vagy bármi más, ránk biztosan számíthat. Jól dolgozunk, precízek vagyunk és tartósan alacsony áron kínáljuk szolgáltatásainkat. Bízzon meg minket klímája javításával.