Sharp monokristályos napelem

Ha szeretne részletesebb információkat kapni a napelemekről, akkor olvassa el az összefoglalónkat a SHARP monokristályos napelemekről az alábbi cikkben.

A napelem cella két különböző, egymással összekapcsolt, vékony rétegű félvezető anyagot tartalmaz. Az egyik félvezető pozitív szennyezést, a másik negatív szennyezést kap. Ezek a félvezetők általában szilíciumból készülnek, de készülhetnek más anyagokból is. A szilícium elméletileg korlátlan ideig változatlan marad, így igen alkalmas ilyen célokra történő alkalmazása. A kristályos alapú napelemek között a cellák gyártási folyamata alapján megkülönböztetünk monokristályos és polikristályos napelemeket. 

A különbség a két technológia között a szilícium tömbök előállításában van, amiből a napelem cellákat vágják. A polikristályos cellákat öntik négyzet alapú tömbökbe, eközben a szilícium több kristályban dermed meg. A monokristályos celláknál a szilíciumot elektromos térben húzzák ki henger alakúra, és a szilícium egy tömbben dermed meg.

A monokristályos cellák az éleit levágják a henger alakú tömbből, hogy jobban el lehessen helyezni őket a napelem modulon. Leggazdaságosabban nyolcszög alakú cellákat lehet vágni a mono tömbökből. Így ránézésre is könnyen meg lehet különböztetni a poli- és monokristályos cellákat és az abból készült napelemeket, a polikristályos négyzet, a monokristályos nyolcszög alakú cellái alapján. 

A monokristályos napelem a forró égövön, vagy kifejezetten direkt napfénynél nyújt jobb teljesítményt, a polikristályos szerkezetű napelemek jobban szeretik az északibb területek nem annyira direkt, szórt fényét, amely mellett stabilan képesek dolgozni akár a 15-17%-os hatásfokkal is. A monokistályos napelemek 17-22% hatásfokon termelnek. A Japán Sharp 1959 óta foglalkozik napenergiával. A környezet iránti felelősségtudatunk teszi a Sharp-ot globális hajtóerővé a napenergia kutatása és fejlesztése terén. A Sharp monokristályos napelemei prémium minőséget képviselnek a napelem modulok között.

Sharp monokristályos napelem
72 cellás Sharp monokristályos napelem

A napelem gyártók két különböző garanciát különböztetnek meg: a termékre vonatkozó jótállást és a teljesítményre vonatkozó garanciát. A napelem teljesítménye használata során általában csökken. A maximálisan megengedett csökkenést a teljesítmény garancia határozza meg. A Sharp 10 éves termék garanciát és 25 éves folyamatos teljesítmény garanciát vállal. Ez azt jelenti, hogy 25 év után is 80% felett teljesítenek a Sharp monokristályos napelemek. Néhány gyártó bizonytalanabb garanciát vállal a teljesítményre. A Sharp folyamatos teljesítmény garanciája kiszámítható biztonságot jelent a napelem rendszer tervezésénél. 

A Sharp a monokristályos napelemek széles skáláját állítja elő. A Sharp monokristályos napelemek kimagasló 18-20% közötti hatékonysággal működnek. A hatásfok a bejövő napenergia és a kimenő (napelem által termelt energia) aránya. Mivel a napelemek évtizedeken át ki van téve a környezeti hatásoknak, ezért rendkívül ellenállónak kell lenniük. Éppen ezért a Sharp kiváló minőségű alapanyagokat használ a gyártás során, amelyek bizonyítottan helytállnak nehéz környezeti körülmények között is. A Sharp monokristályos napelemek a jégesőnek is ellenállnak, a cellákat védő biztonsági üvegnek köszönhetően.