SMA egy és három fázisú inverterek

Ismerje meg az SMA egy és három fázisú invertereket általunk! Ha szeretne ezekről minél többet megtudni, akkor kérjük, olvassa el figyelmesen cikkünket!

A hálózatra visszatápláló napelem rendszerek egyik legfontosabb eleme az inverter, ami a napelemek által termelt egyenáramot alakítja át az elektromos hálózatban is használatos váltóárammá. A mai korszerű inverterek azonban ennél sokkal több feladatot is ellátnak, optimalizálják az áramtermelést, biztonsági és védelmi funkciókat látnak el, adatgyűjtést és távfelügyeletet biztosítanak. Az inverter kiválasztásánál nagyon fontosa arra figyelni, hogy a választott típus megfeleljen a közcélú hálózati csatlakoztatáshoz előírt elosztói követelményeknek. 

Csak olyan invertert lehet alkalmazni, amit az adott terület energia szolgáltatója jóváhagyott. Az engedélyezett inverterek listája letölthető a szolgáltatók honlapjáról. Az SMA inverter gyártó céget 1981-ben alapították Németországban. A napelemes technológiák és energetikai rendszerek piacvezető szakértőjeként az SMA a lehető legkorszerűbb megoldásokat kínálja. A legtöbb inverterekhez kapcsolódó innováció és szabadalom az SMA nevéhez köthető.

Az SMA inverter magas minőségének legjobb bizonyítéka a jótállás. Ha egy SMA inverter bármikor meghibásodik az első 5 évben, akkor a gyártó nem javítja, hanem azonnal cseréli azt. Ez a garancia 10 és 15 évre is meghosszabbítható. Itt a garancia nem azt jelenti, hogy 15 év után az SMA invertert le kell cserélni. Az SMA a jótállást az inverter egyik alkatrészének élettartalmához köti: ez a varisztor, amelynek a feladata, hogy a légkörben történő energia csúcsok, például a közeli villámcsapások hatásaitól megóvja az invertert. 

A garancia lejárta után tehát nem a teljes invertert kell lecserélni, hanem egy alkatrészből kell újat beszerezni, és az sem biztos, hogy szükség lesz rá. Az SMA egy és háromfázisú invertereket a mérhető adatai és műszaki stabilitása alapján, hosszú távon a legmegbízhatóbb inverternek minősítették az európai és amerikai szakemberek. A napelemes rendszer megtérülési idejét csökkenti a kiemelkedő hatásfokával (98,9%-os).

SMA egy és három fázisú inverter egymás mellett
SMA Sunny Boy egyfázisú inverter

Az SMA egy és három fázisú inverterek az elsők között voltak az áramszolgáltatók által engedélyezett inverterek között, jelenleg is igen széles teljesítmény-kategóriában érhetőek el, 2 kW-tól 20 kW-ig. Az SMA inverterek egyfázisú, vagy háromfázisú kivitelben készülnek. Ha a tervezett napelemes rendszer helyszínén a hálózati csatlakozás egyfázisú, akkor ide természetesen csak egyfázisú inverter csatlakoztatható. 

Egy fázisra maximum 5 kVA-es inverter teljesítmény kapcsolható, akkor is, ha a bejövő teljesítmény ennél nagyobb. Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén napelemes rendszer invertere is háromfázisú. Az SMA egy és három fázisú inverterek terén széles termék skálával rendelkezik, az SMA Sunny Boy termék család, ami egyfázisú inveretek termékcsaládja, és az SMA Tripower három fázisú inverterek.

Az SMA inverterre alapesetben 5 év teljeskörű garancia érvényes, amely kiterjeszthető 10, 15 vagy 20 évre. Opcionálisan kérhető Bluetooth csatlakozás és internet csatlakozási lehetőség is. Az SMA egy és három fázisú invertereit széles kompatibilitás és multistring képesség jellemzi. Széles a bemeneti feszültség tartománya. A nagy hatékonyság mellett az SMA invertereit a hosszú élettartam és a termelés intelligens monitorozása jellemzik. 

A napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető. Az SMA invertereknél is van lehetőség a napelemes rendszerünk inverter szintű követésére, számítógépről vagy okos telefonunkról figyelemmel kísérhetjük a napelem rendszerünk termelését az SMA monitoring segítségével.

SMA Tripower inverter