SolarEdge inverter

SolarEdge inverter részletes tájékoztatását olvashatja alábbi cikkünkben. Olvassa el, és ha maradt megválaszolatlan kérdése, akkor tegye fel nekünk!

A napelem rendszerek lelke az inverter. Az inverter alakítja át a napelem modulok által megtermelt egyenáramot váltóárammá. Az inverter feladata még, hogy optimalizálják az áramtermelést, biztonsági és védelmi funkciókat látnak el, adatgyűjtést és távfelügyeletet. Az inverterekre a gyártó garanciát vállalnak, ami felárért akár 15-20 év is lehet. Az inverternek a napelemekkel előállított egyenfeszültségből 50 Hz frekvenciájú, szinuszos jelalakú, a hálózattal szinkronizált (azonos fázishelyzetű) váltakozófeszültséget kell előállítania. 

A DC/AC átalakítást az inverter megfelelően vezérelt félvezetős áramkörökkel végzi. Az inverter kiválasztásánál először is arra kell figyelni, hogy a választott típus megfeleljen a közcélú hálózati csatlakoztatáshoz előírt elosztói követelményeknek. A napelemes rendszerek telepítése során csak olyan invertert lehet alkalmazni, amit az adott terület energia szolgáltatója jóváhagyott. A SolarEdge inverter is az energia szolgáltatók által jóváhagyott inverterek közé tartozik.

A SolarEdge egy új invertertípus, amely két részből áll. Az egyik a napelem modulhoz közvetlenül kapcsolódó teljesítmény optimalizáló eszköz, amely mindig az optimális munkapontban tartja a napelemet. A SolarEdge rendszer másik eleme az inverter, amely a hálózatra táplálást végzi. Az inverterek egyfázisú, vagy háromfázisú kivitelben készülnek. Ha a tervezett napelemes rendszer helyszínén a hálózati csatlakozás egyfázisú, akkor ide természetesen csak egyfázisú inverter csatlakoztatható. 

Egy fázisra maximum 5 kVA-es inverter teljesítmény kapcsolható, akkor is, ha a bejövő teljesítmény ennél nagyobb. Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén napelemes rendszer invertere is jellemzően háromfázisú, de lehet alkalmazni fázisonként beépített egyfázisú invertereket is. A SolarEdge az inveretek széles skálájával van jelen a napelemes inverterek piacán.

SolarEdge inverter
SolarEdge rendszer

A SolarEdge inverter alkalmazásával a hagyományos fotovoltaikus rendszerek energia termelése jelentősen, akár 6–35%-kal növelhető. A számítógépes vezérlésnek köszönhetően a stringekre eső árnyékolás, melegedés, szennyeződés, valamint a napelem modulok teljesítménykülönbségei kiegyensúlyozhatóak. a SolarEdge technológia esetében az optimalizációs megoldással a rendszer szabályozása string szintjéről átkerült a napelem modulok szintjére. 

Tehát a megszokott módtól eltérően, nem az inverter látja el a munkapont követést, ha nem a napelemek hátulján található DC/DC átalakító. Ennek köszönhetően minden egyes modul teljesítménye figyelemmel követhető így értesítést kaphatunk a napelem modulok esetleges teljesítmény csökkenéséről, mely megkönnyíti a fotovoltaikus rendszer karbantartását is

A SolarEdge inverter optimalizációs rendszer azt is lehetővé teszi, hogy több hely kihasználásával (akár időszakosan árnyékolt felületek használatával), különböző tájolású/dőlésszögű, eltérő teljesítményű vagy márkájú modulok egy stringen belül elhelyezésre kerüljenek. Az ivertereket lehetőség szerint hűvös, száraz, pormentes helyiségben, tehát belső térben célszerű elhelyezni. A SolarEdge inverter napelem szintű optimalizálás magában foglalja a napelemszintű monitoring lehetőségét is. 

Az inverterszintű monitoring az egy inverterre kapcsolt, vagy jobb esetben az egy stringre kapcsolt napelemek csoportjának csak az együttes termelési adatait tudja megjeleníteni. A SolarEdge napelemszintű monitoring minden egyes napelem teljesítményét és energiahozamát külön-külön is képes megmutatni. Így beárnyékolt, elszennyeződött, sérült, hibás, vagy bármilyen okból gyengébb teljesítményű napelem nem maradhat észrevétlen többé.

SolarEdge monitoring
Kulcsrakész, látogatót weboldalt kínálunk!

Weblap készítés

Kulcsrakész, látogatót weboldalt kínálunk!

Mi megcsinálunk mindent. Nincs más dolgod, mint elmondani, hogy mivel foglalkozol és készen szállítjuk weboldalad. Nem hagyunk magadra később se.