SolarEdge inverter

SolarEdge inverter részletes tájékoztatásáról olvashat az alábbi cikkünkben. Igyekeztünk összefoglalni mindent, amit érdemes tudni ezzel az inverter-típussal kapcsolatban.

A napelem rendszerek lelke az inverter. Az inverter alakítja át a napelem modulok által megtermelt egyenáramot váltóárammá. Az inverter feladata még, hogy optimalizálják az áramtermelést, biztonsági és védelmi funkciókat látnak el, adatgyűjtést és távfelügyeletet. Az inverterekre a gyártó garanciát vállalnak, ami felárért akár 15-20 év is lehet. Az inverternek a napelemekkel előállított egyenfeszültségből 50 Hz frekvenciájú, szinuszos jelalakú, a hálózattal szinkronizált (azonos fázishelyzetű) váltakozófeszültséget kell előállítania. 

A DC/AC átalakítást az inverter megfelelően vezérelt félvezetős áramkörökkel végzi. Az inverter kiválasztásánál először is arra kell figyelni, hogy a választott típus megfeleljen a közcélú hálózati csatlakoztatáshoz előírt elosztói követelményeknek. A napelemes rendszerek telepítése során csak olyan invertert lehet alkalmazni, amit az adott terület energia szolgáltatója jóváhagyott. A SolarEdge inverter is az energia szolgáltatók által jóváhagyott inverterek közé tartozik.

A SolarEdge egy új invertertípus, amely két részből áll. Az egyik a napelem modulhoz közvetlenül kapcsolódó teljesítmény optimalizáló eszköz, amely mindig az optimális munkapontban tartja a napelemet. A SolarEdge rendszer másik eleme az inverter, amely a hálózatra táplálást végzi. Az inverterek egyfázisú, vagy háromfázisú kivitelben készülnek. Ha a tervezett napelemes rendszer helyszínén a hálózati csatlakozás egyfázisú, akkor ide természetesen csak egyfázisú inverter csatlakoztatható. 

Egy fázisra maximum 5 kVA-es inverter teljesítmény kapcsolható, akkor is, ha a bejövő teljesítmény ennél nagyobb. Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén napelemes rendszer invertere is jellemzően háromfázisú, de lehet alkalmazni fázisonként beépített egyfázisú invertereket is. A SolarEdge az inveretek széles skálájával van jelen a napelemes inverterek piacán.

SolarEdge inverter
SolarEdge rendszer

A SolarEdge inverter alkalmazásával a hagyományos fotovoltaikus rendszerek energiatermelése jelentősen, akár 6–35%-kal növelhető. A számítógépes vezérlésnek köszönhetően a stringekre eső árnyékolás, melegedés, szennyeződés, valamint a napelem modulok teljesítménykülönbségei kiegyensúlyozhatóak. A SolarEdge technológia esetében az optimalizációs megoldással a rendszer szabályozása string szintjéről átkerült a napelem modulok szintjére. 

Tehát a megszokott módtól eltérően, nem az inverter látja el a munkapont követést, ha nem a napelemek hátulján található DC/DC átalakító. Ennek köszönhetően minden egyes modul teljesítménye figyelemmel követhető így értesítést kaphatunk a napelem modulok esetleges teljesítmény csökkenéséről, amely megkönnyíti a fotovoltaikus rendszer karbantartását is

A SolarEdge inverter optimalizációs rendszer azt is lehetővé teszi, hogy több hely kihasználásával (akár időszakosan árnyékolt felületek használatával), különböző tájolású/dőlésszögű, eltérő teljesítményű vagy márkájú modulok egy stringen belül kerüljenek elhelyezésre. Az invertereket lehetőség szerint hűvös, száraz, pormentes helyiségben, tehát belső térben célszerű elhelyezni. A SolarEdge inverter napelem szintű optimalizálás magában foglalja a napelemszintű monitoring lehetőségét is. 

Az inverterszintű monitoring az egy inverterre kapcsolt, vagy jobb esetben az egy stringre kapcsolt napelemek csoportjának csak az együttes termelési adatait tudja megjeleníteni. A SolarEdge napelemszintű monitoring minden egyes napelem teljesítményét és energiahozamát külön-külön is képes megmutatni. Így beárnyékolt, elszennyeződött, sérült, hibás, vagy bármilyen okból gyengébb teljesítményű napelem nem maradhat észrevétlen többé.

SolarEdge monitoring