Fronius inverter

Ismerje meg a Fronius inverterek tulajdonságait! Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk ezt a típusú invertert, igyekeztünk minden szükséges információt leírni róla.

Fronius inverter

Az inverter a napelemek által termelt egyenáramot alakítja át a szolgáltató elektromos hálózatában használt váltóárammá, amit így betudunk táplálni a szolgáltató hálózatába. A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek működése elképzelhetetlen az inverter nélkül. Az inverter feladata, hogy optimalizálják az áramtermelést, biztonsági és védelmi funkciókat látnak el, adatgyűjtést és távfelügyeletet biztosítanak. 

Az inverter szabályozza az áramot és a feszültséget mind az egyenáramú, mind a váltóáramú körben, a beépített fejlett elektronika pedig mindenre ügyel, ami a napelemekkel előállított villamos energia optimális hasznosításához szükséges. Az osztrák Fronius inverter gyártó cég 1995-ben kezdte meg a napelemes inverterek gyártását. A Fronius inverterek széles teljesítménykategóriában elérhetőek, 1,5 kW-tól egészen 48 kW-ig engedélyezettek az áramszolgáltatóknál.

Fronius inverterek 

A Fronius cég az invetereket egyfázisú, vagy háromfázisú kivitelben készíti. Ha a tervezett hálózatra visszatápláló napelemes rendszer helyszínén a hálózati csatlakozás egyfázisú, akkor csak egyfázisú inverter csatlakoztatható. Egy fázisra maximum 5 kVA-es inverter teljesítmény kapcsolható, akkor is, ha a bejövő teljesítmény ennél nagyobb. 

Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén három fázisú invertert használnak a napelemes kivitelezések során. A Fronius cég az inveretek széles termék kínálatával rendelkezik a Fronius Galvo, Fornius Symo, Fronius Primo inverter nevek ismerősen hangzanak azoknak, akik napelemes rendszerekkel foglalkoznak.

Fronius inverter
Fronius inverter

Fronius Galvo inverter

A Fronius invertereket megfelelő ár/értékarány és kiváló szervizháttér jellemzi. 5 év gyártói garancia külön díj ellenében kibővíthető 10, 15 vagy akár 20 évre is. A Fronius invertereket regisztrálni kell a Fronius weboldalán, csak akkor érvényes a gyártó által adott 5 év garancia. A Fronius invertereket Magyarországon mindegyik áramszolgáltató elfogadja hálózatra történő visszatápláló napelem rendszer telepítésekor. 

A Fronius Galvo Light és Symo Light megnevezésű inverter család, amelynek nevében a Light azt jelöli, hogy az inverterbe nincs beépítve internetes kapcsolódási lehetőség. A többi Fronius inverternél lehetőség van az internetes kapcsolódásra és a napelemes rendszerünk termelése a számítógépen vagy a telefonunkon is nyomon követhető.

Fronius inverterszintű monitoring

Fronius inverter gyártó online monitoring portál nyitóoldalán a napelemes rendszer fontosabb működési adatai jelennek meg, mint az aktuális teljesítmény, napi energiahozam, valamint a napi, havi, éves, és egész élettartamra számított megtakarítás pénzértékben. A környezet védelmét fontosnak érző felhasználók kedvéért a CO2 kibocsátás megtakarítás, valamint ez átszámítva megtett autó kilométerre és elültetett fa darabszámra is kijelzésre kerül.

Fronius inverter monitoring