Túlfeszültség védelem

A túlfeszültség védelem rendkívül fontos dolog. Cikkünkben összeszedtük azokat a legfontosabb információkat, amelyet nem árt mindenkinek tudnia, akinek napeleme van.

A túlfeszültség védelem rendkívül fontos dolog. Cikkünkben összeszedtük azokat a legfontosabb információkat, amelyet nem árt mindenkinek tudnia, akinek napeleme van.

Egy napelemes rendszer sok elemből áll össze, amely a mindenki által látott napelemeken kívül tartalmazza a saválló tartószerkezet, az invertert, ami a napelemek által előállított egyenáramot alakítja át váltóárammá, a speciális szolár kábeleket, a biztonsági földelést, a villámvédelmet, tartalmazza a túlfeszültség védelmet, és a szolgáltatóval való elszámolása szempontjából fontos oda-vissza mérő áramórát. De mi az a túlfeszültség védelem és miért fontos ez a napelem rendszereknél?

A túlfeszültség olyan feszültség, amely rövid időre meghaladja a hálózati feszültség határértékét. Az apró elektronikus áramkörök, alaplapok, hálózati kártyák stb. nem tudnak elviselni áram-, és feszültségcsúcsokat. Hatékony túlfeszültség védelem nélkül a túlfeszültségek tönkre teszik a csatlakoztatott készülékek áramköreiben lévő érzékeny alkatrészeket. A túlfeszültségek legveszélyesebb formái azok az igen magas feszültségcsúcsok, amelyeket közvetetten a villámcsapások okoznak. Ezek rendszerint a nem védett készüléket végét jelentik. 

A túlfeszültség és az elektromágneses áramcsúcsok elleni védekezés olyan készülékvédelmi termékekkel oldható meg, amelyeket az áramellátás (aljzat) és a készülék közé kell bekötni. A védőelemek, például a varisztorok és az ívoltó berendezések gondoskodnak arról, hogy a veszélyes túlfeszültségek a másodperc tört része alatt levezetésre kerüljenek a földelésen keresztül, így a károsító hatású nagyfeszültségek nem juthatnak el a védett készülékekig. Láthatjuk, hogy a túlfeszültség védelem nagyon fontos a háztartásunk elektromos rendszerének biztonsága szempontjából.

Weidmüller túlfeszültség védő
OBO túlfeszültség védelem

A napelem rendszereket általában az épületek tetején helyezik el, ezek fémrészei fokozottan ki vannak téve a villámcsapásnak. A villámáramok a fém csővezetékeken, elektromos vezetékeken keresztül bejuthatnak az épület belsejébe, ezáltal beláthatatlan károkat okozhatnak. Ezért fontos a túlfeszültség-védelem megvalósítása. A túlfeszültség védelmi készülékek telepítésekor fokozottan kell ügyelni a csatlakozó kapcsok meghúzási nyomatékára, mert a DC üzemmódban a villamos ív állandó, nincs null átmenet. 

Láthatjuk, hogy a napelemes rendszerek villám- és túlfeszültség-védelmét igen nagy szakmai hozzáértéssel, megfelelő ismeretek birtokában lehet megoldani, amely vonatkozik a tervezésre és a kivitelezésre egyaránt! A napelemes cégek villamos mérnöke, a napelemes rendszereink megtervezésénél megtervezi az Ön napelem rendszerének is a villám és túlfeszültség védelmet. Ez általában nem jár plusz költséggel, mert az adott napelemes árajánlatban ez is benne van.