Napelem pályázat

Mint minden beruházásnál, a napelemes rendszereknél is fontos a megtérülési idő, az, hogy a napelem rendszerbe fektetett pénz mennyi idő alatt térül meg, mikor jön vissza az ára. Ezekre a kérdésekre keresünk választ a cikkünkben.

A napelem modulok a Nap fényét, a fotovoltaikus elv alapján, elektromos árammá alakítják át. A napelemekkel helyben állíthatunk elő elektromos áramot, így a világűrtől a sarkkörökig mindenhol találkozhatunk a napelemes rendszerekkel. A napelemekkel tiszta, zöld energiát termelhetünk káros anyagok kibocsátása nélkül, ezzel is megóvva a lakókörnyezetünket.

A legrégebbi napelem rendszer már több mint 60 éve működik, így kijelenthetjük, hogy napelemes rendszerünkkel évtizedekre megoldjuk a háztartásunk áramigényét. A napelem rendszerek nem tartalmaznak mozgó, kopó alkatrészeket, így a karbantartási költségei is minimálisak, plusz kiadások nélkül termel áramot számunkra. Egy jól méretezett napelem rendszer a háztartásunk éves áramfogyasztását kiváltja, így fontos, hogy olyan cégre bízzuk a napelem rendszer kivitelezését, aki megfelelő referenciákkal rendelkezik a napelem rendszerek kivitelezése terén, hogy az ön napelemes beruházása minél előbb megtérüljön.

Napelem pályázat

Mint minden beruházásnál, a napelemes rendszereknél is fontos a megtérülési idő, az, hogy a napelem rendszerbe fektetett pénz mennyi idő alatt térül meg, mennyi idő alatt termel annyi áramot a napelem rendszerünk, hogy visszajöjjön a bekerülési ára. 

Egy jól megtervezett, minőségi beépített anyagokat tartalmazó napelem rendszer átlagos megtérülése, pályázati pénzek nélkül 10-12 év. Pályázati támogatással természetesen a megtérülési idő jóval rövidebb.

Napelem pályázat
Napelemes pályázat magánszemélyeknek

Napelemes pályázat magánszemélyeknek

Magánszemélyek számára jelenleg nem áll rendelkezésre vissza nem térítendő támogatás napelem telepítésére, és nincs információ arról, hogy a közeljövőben várható-e valamilyen pályázati támogatás.

2019-ben lakossági támogatás továbbra is a kedvező, 0%-os kamatú (és 0% THM) hitel formájában érhető el. A hitel futamideje maximum 20 év lehet, 10% önerőt szükséges biztosítani. Ezzel segítve azokat, akik nem rendelkeznének a napelem rendszer kivitelezés teljes árával.

A támogatás célja magánszemélyek épületenergetikai beruházásaihoz szükséges forrás biztosítása a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növelése érdekében.

Ki igényelhet 0%-os hitelt napelem rendszerre?

Napelem támogatást igényelhet az a magánszemély, aki

  • nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosítóval rendelkezik magyar állampolgár
  • vagy legalább egy éve magyar lakcímmel/tartózkodási hellyel rendelkezik
  • a korszerűsíteni kívánt ingatlan tulajdonosa/résztulajdonosa
  • az ingatlan lakóingatlan
  • a támogatás igénylő lakóhelye vagy ideiglenes tartózkodási helye

A támogatás mértéke: a teljes beruházás költségének 90%-a.
Elvárt önerő mértéke: 10% (amibe beleszámítható a lakás előtakarékossági számla)
Megvalósítás helyszíne: Magyarország
Futamidő: 1-20 év

A napelem rendszerre felvehető hitelekkel a Napelem támogatás weboldalon foglalkozunk részletesen.

Ki igényelhet 0%-os hitelt napelem rendszerre?
Napelem pályázat vállalkozásoknak

Napelem pályázat vállalkozásoknak

Vállalkozások részére továbbra is elérhető a VEKOP keretében a hitel+támogatás kombináció a Közép-Magyarországi Régióban. A többi régióban pedig GINOP keretében nyílik vissza nem térítendő támogatás.

GINOP-4.1.3-19 | Új támogatási lehetőség mikro-, kis-, és középvállalkozások számára

Mikro-, kis- és középvállalkozások számára, amely keretében napelemes rendszer beszerzése és telepítése támogatható a saját energiafogyasztás fedezését szolgáló villamosenergia-termelés céljából. A vissza nem térítendő támogatási összeg minimum 1,5 millió forint, maximum 3 millió forint.

Mire használható a GINOP támogatás?

A GINOP-4.1.3-19 kizárólag olyan napelemes rendszer telepítése támogatható, amely:

  • a fejlesztéssel érintett épülethez, vagy azonos fűtési körön lévő épületekből álló épületcsoporthoz kötődik,
  • az épületben működő termelési eszközök villamos-energiaigényének legfeljebb 100 százalékát fedező, minimum 7,5 kWp, maximum 15 kWp névleges teljesítményű
  • kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén kerülhet elhelyezésre
  • olyan épületen kerül telepítésre, amelyben a támogatási kérelem benyújtását megelőzően volt villamosenergia felhasználása
Mire használható a GINOP támogatás?