Napelemes rendszer vállalkozásoknak

A cégek és vállalkozások egyik legmagasabb költségét az energiaszámlák jelentik. Lassan azonban a környezetre gyakorolt negatív hatás is komoly gondokat okoz.

A Nap már évmilliárdok óta süt, és még várhatóan évmilliárdokig sugározza ránk fényét. A napelemek félvezető alapú technológia segítségével közvetlenül át tudják alakítani a fényt elektromos árammá, ami azonnal felhasználható, vagy egy akkumulátorban is eltárolható a későbbi felhasználáshoz.

A napelemek tiszta, megújuló energiaforrást biztosítanak, ami kiegészíti, és ezáltal minimálisra csökkenti a vezetékes áram használatát. Magyarország kimondottan jó adottságokkal rendelkezik a napenergia hasznosítására.

Hazánkban a Nap éves sugárzása januártól 3 kWh/nap/m2 és ez június-augusztusban 6kWh/nap/m2 fölé emelkedik. 1m2 napelem egy évben 1100 kW-ot termel, ezt az egész ország területén el lehet érni, és a jó tájolású tetőn múlik.

A cégek és vállalkozások egyik legmagasabb költségét az energiaszámlák jelentik. Lassan azonban nemcsak a magas költségek, időnként az akadozó energiaellátás, hanem a környezetre gyakorolt negatív hatás is komoly gondokat okoz. Érdemes ma már odafigyelni, milyen egyéb forrásból lehet energiát "nyerni", mivel csökkenthetjük a cégünk, vállalkozásunk kiadásait.

A napelem rendszerek egyszeri beruházással, támogatások nélkül is megtérül 8-10 év alatt, ezután 20-30 évig termel ingyen áramot a cégünk, vállalkozásunk számára. A napelemes rendszerek egyik nagy előnye, hogy szinte nem igényel karbantartást, így napelemes rendszerünk plusz költségek és rendszeres kiadások nélkül termel áramot számunkra.

A cégek által használt napelemes energia azért is megérheti, mert a napelem rendszer által előállított áramért az energiaszolgáltató fizet. A mechanizmust már hazánkban is törvény szabályozza, amelynek értelmében 50 kW teljesítményig kötelező az áram átvétele. Az 50 kW-t meg nem haladó naperőművek telepítéséig nem szükségeltetik építési engedély.

Napelem rendszer egy étterem tetején
Napelemes rendszer egy cég épületén

A napelemes rendszerek telepítése tehát vállalkozások esetében is megéri!  A  KEHOP valamint a GINOP keretei között cégek részére is várhatóak olyan pályázati kiírások, amelyekben vállalkozások is jó eséllyel pályázhatnak napelemes rendszerek telepítésére.

A napelemeknek és a pályázatok révén nyert összegeknek köszönhetően nagyságrendekkel csökkenthetők a rendszer kiépítésének bekerülési költségei, amely ráadásul negyedszázadra kiszámítható módon láthatja el a vállalkozásokat tiszta energiával. A támogatások céges beruházások esetén akár 100%-os arányt is elérhetik!

Pályázatok napelemekre vállalkozásoknak

A napelem vezető helyen áll a megújuló energiaforrásokat alkalmazó technológiák között. Könnyen előállítható és egyre olcsóbb energiát biztosít. Saját energiafogyasztás fedezését szolgáló villamosenergia-termelés céljából telepített napelemes rendszer beszerzésére és kiépítésére számos szerencsére számos pályázati lehetőség áll rendelkezésre azoknak a cégeknek, vállalkozásoknak, akik energiaigényük mind nagyobb részét kívánják előállítani napelemek felhasználásával.

Vannak napelemes cégek, ahol a pályázatíró szakemberek elvégzik Ön helyett a pályázással kapcsolatos feladatokat: előminősítés, műszaki felmérés, pályázati folyamat koordinálása – előkészítés, megírás, beadás, a projekt megvalósítását követően az elszámolás, beszámoló elkészítése, benyújtása. 

A napelem rendszerek pályázatairól a Napelem támogatás oldalunkon foglalkozunk részletesen.