Tévhitek a napelemes rendszerekről

Mi az, amiben sokan tévednek a napelemes rendszerekkel kapcsolatban? Nézzük végig néhány hátrányát a napelemes rendszereknek és tisztázzuk a félreértéseket!

Amikor napelemrendszer telepítésén gondolkodunk sok „szakértő” véleményt halhatunk, hogy ez miért rossz döntés és csak pénzkidobás, de mutatunk néhány ellenérvet amelyekkel napi szinten találkozhatunk.

A napelemes rendszer nagyon drága, soha nem térül meg!

Ezzel szemben egy napelemes rendszer támogatás nélkül 8-10 év alatt térül meg. Ezután 30-40 évig ingyen termel energiát a háztartásunk számára.

A napelemek környezetszennyezőek!

A napelemekkel előállított áram semmilyen káros anyag kibocsátással nem jár, megújuló, tiszta zöld energiát állít elő. Csökkentjük vele a széndioxid kibocsátást. A napelem modulok elemei újrahasznosíthatóak, az üveg, az alumínium keret, a műanyag mind-mind újrahasznosítható anyag.

A megtermelt áramot a szolgáltató nem veszi vissza!

Az állam 2007-ben törvénybe iktatta, hogy 50 kW teljesítményig kötelező az áram átvétele. Tehát a többletként megtermelt energiát minden esetben visszaveszi az áramszolgáltató, bár ezzel kapcsolatban valóban érdemes folyamatosan figyelni a hírforrásokat.

Az egész napelemes rendszer elromlik, mielőtt megtérülne és dobhatjuk ki!

A napelemgyártók a napelem modulokra 25-30 évre vállalnak 80%-os teljesítménygaranciát, vagyis egy 275 wattos panel 2048-ben még biztosan hoz 220W-t. Az inverterre szintén garanciát adnak a gyártók. Ha el is romlik, akkor is nem az egész invertert kell kicserélni, hanem csak egy bizonyos alkatrészt.

Napelemes családiház
Napelemes családi ház

A napelemes rendszer csak napfényben termel, szóval télen nincs áram!

Tény, hogy a napelemek legjobban tiszta időben, a derékszögben érkező sugárzás esetében termelnek. Azonban felhős időben is 50-90 százalékos teljesítményt produkálnak. A napelemes rendszerünk tavasszal és nyáron amikor magas a napsütéses órák száma jóval több áramot termelt, mint amennyit a háztartásunk felhasznál. A megtermelt plusz energiát a szolgáltató hálózatába tápláljuk be és onnan vesszük vissza, amikor nem termelt a napelemes rendszer (pl. este, havazik, esik az eső, köd,), így a szolgáltató rendszerét használjuk akkumulátorként.

A napelem rendszer nagyon nehéz, így a tetőt meg kell erősíteni, így ez plusz költség!

Egy napelem rendszer teljes súlya nem több pár száz kilogrammnál, amit a tető gerendákra rögzített napelemes tartószerkezettel együtt könnyedén elbír. Ennél sokkal nagyobb tömege lehet egy hóesésnek, hiszen az egész tetőnket nyomja. (Egy száz négyzetméteres tetőn 5 centiméter hó tömege 100-200 kilogram). Szóval nem kell megerősíteni a tetőt.

A napelemek nem bírják az időjárás viszontagságait, egy jégeső összetöri.

A napelem modulokat úgy tervezik, hogy ellenálljanak a legzordabb időjárási körülményeknek is. Nem véletlen, hogy a napelemeket megtalálhatjuk a sivatagoktól egészen a sarkkörökig, ahol tényleg zordak a körülmények. A napelem modulokat biztonsági üveggel látják el, ami tartósabb, mint tetőablakok, így a jégesőnek is ellenállnak.

A napelem rendszer telepítéséhez építési engedély kell!

A napelemes rendszerek engedélyezési kötelezettségeit a Villamos Energia Törvény szabályozza. Ez kimondja, hogy az 50kW-ot meg nem haladó, háztartási méretű kiserőművek létesítéséhez nem kell építési engedély. (Egy átlagos családi ház fogyasztása 2,5 – 5 kW, szóval csak nagyon különleges esetekben van szükség erre.)

Családi ház napelemmel